FN oroas av id-krav för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

FN:s flyktingorgan UNHCR följer de svenska förberedelserna för id-kontroller med stigande oro. Om fler länder följer Sveriges exempel riskerar asylrätten att inskränkas, befarar flera organisationer.

– Tyvärr ser det ut så i Sverige att giltig id-handling blir ett kriterium för att kunna söka asyl, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa.

Han säger att EU:s länder och regeringar måste förstå att människor som flyr inte alltid har tid eller möjlighet att få med sig rätt handlingar.

Sverige inför gränskontroller

– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, det är helt omöjligt. Men det är där vi hamnar nu tyvärr. Vi ser på det här med stigande oro.

”De facto en inskränkning”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser inte att asylrätten hotas då flyktingar ändå kan söka asyl i andra länder i EU. Något som Mai Greitz, ordförande för den svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen, bara delvis håller med om:

– Det stämmer att det rent juridiskt inte finns en absolut rätt att välja land att söka asyl i. Men om både enskilda länder och EU som helhet gör det svårare att söka asyl, då blir det de facto en inskränkning av asylrätten.

Farligare flyktvägar

UNHCR beklagar att de inte fick yttra sig om lagförslaget i förväg.

– Vi vädjade till Sverige att inte använda de här mekanismerna och flytta ansvaret till andra länder, säger han och pekar på att EU:s länder behöver ta ett gemensamt ansvar för flyktingar.

Nu ser han en överhängande risk att gränskontrollerna driver människor utan identitetshandlingar till farligare flyktvägar, något som UNHCR varnade för redan i augusti. Människosmugglingen har ökat kraftigt de senaste åren enligt siffror från gränspolisen i Region Syd.

– För att överleva är man beredd att göra nästan vad som helst, man hittar nya, farligare vägar. Det är mycket olyckligt.

Danmark i startgroparna

UNHCR följer nu situationen noga, bland annat för att se om Danmark följer i Sveriges spår. Danskarna är förberedda på att snabbt kunna införa egna id-kontroller.

– Risken är att det blir en dominoeffekt genom Europa, det kan bli så att fler länder inför liknande regler. Det skulle påverka asylrätten rejält – alla har rätt att söka asyl om man flyr för sitt liv. Men då skulle den rätten inskränkas igen, säger Mattias Axelsson.

Enligt Migrationsverket saknar runt 60 procent av dem som söker asyl i Sverige id-handlingar. Med id-kontroller skulle de inte ha kommit in i Sverige.

– Då blir resultatet att människor hamnar i limbo och skickas mellan olika länder. Det är fruktansvärt.

Fakta: Id-kontroller från Danmark

  • Lagen som kontrollerna grundas på började gälla den 21 december, men först den 4 januari börjar den tillämpas.
  • Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige måste kontrollera att passagerarna har giltigt id med foto.
  • Den som saknar giltigt id får inte åka med.
  • Undantag görs för barn som reser tillsammans med föräldrar.
  • Ensamkommande barn måste ha giltigt id.
  • Transportörerna kan få böta 50.000 kronor om de inte har gjort de kontroller som krävs och låter personer utan giltigt id åka med.
  • Polisen ska kontrollera att transportörerna gör det de ska.
  • Sanktionsavgifter får tas ut i förskott om transportören inte är ett svenskt företag.

Källa: Näringsdepartementet

Fakta: Rätten att söka asyl

  • FN:s flyktingkonvention från 1951 stipulerar rätten att söka asyl. Enligt konventionen är en flykting en person som känner en välgrundad fruktan för att utsättas för förföljelse i sitt hemland på grund av ras, nationalitet, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller på grund av sin religiösa eller politiska uppfattning.
  • Även paragraf 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna slår fast asylrätten: ”Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse”.
  • 80 procent av de asylsökande i Sverige har hittills under 2015 saknat pass vid registreringen. Men under asylprocessen har sedan upp till 40 procent visat upp någon sorts id-handling.

Källa: Migrationsverket, FN och regeringens webbplats om mänskliga rättigheter (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet