Inflygning mot väg på Gotland. Landningsbanan används till vardags som vanlig bilväg. Foto: USA:s flygvapen 23 oktober 2021

FOI-expert om amerikanskt artilleri på Gotland: Stark signal till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen landade ett amerikanskt Herculesflygplan med det långräckviddiga artillerisystemet M142 Himars. Så vitt det är känt har det aldrig funnits artilleri med lång räckvidd på svensk mark. 

– Det här är en klar och tydlig signal avsedd att öka avskräckningen vad gäller potentiellt hot mot Gotland, säger forskningsledare Michael Jonsson vid FOI.

Under helgens övning mellan svenska och amerikanska specialförband har nya förmågor och vapensystem testats för att stärka den gemensamma operativa förmågan i svenskt närområde, uppger Försvarsmakten.

För första gången har det amerikanska långdistanssystemet Himars avfyrats i Sverige. Dessutom är det med stor sannolikhet första gången artilleri med så här lång räckvidd funnits i Sverige.

– Så vitt jag vet har det inte skett tidigare.

Vilken betydelse har det?

– Det här är en klar och tydlig signal avsedd att öka avskräckningen vad gäller potentiellt hot mot Gotland.

Från vem?

– Från rysk sida. Det är den enda tänkbara angriparen, säger forskningsledare Michael Jonsson vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Inflygning mot vägbasen på Gotland. Landningsbanan används till vardags som vanlig bilväg. Foto: USA:s flygvapen 23 oktober 2021

”Höjer tröskeln”

Enligt tillverkaren Lockheed Martin är räckvidden från 15 kilometer till över 499 kilometer beroende på vapenbärare. Det betyder att artilleriet kan nå Ryssland med de längre vapenbärarna. Men det är inte syftet, säger Michael Jonsson. 

– Jag tolkar det som det primärt är en förstärkning i händelse av angrepp mot Gotland. I mina ögon är det här ett sätt att höja tröskeln för ett angrepp genom att signalera förmågan och avsikten att skydda Gotland.

Andra länder har dessutom plattformar till havs och i luften med vapen som är bättre att använda mot potentiella mål i Ryssland. De baltiska länderna och Polen är medlemmar i militäralliansen Nato och ligger ännu närmare Ryssland betonar han. Jonsson säger att precisionen i vapensystemet Himars är hög.

– Träffsäkerheten på långa avstånd gör att det potentiellt har god effekt. Dels mot markförband, dels mot högvärdiga mål som man kan tänkas framgrupperas – till exempel luftvärn.

Han betonar också att systemet är relativt enkelt att förflytta.

– Det är god mobilitet. Det demonstrerar att man kan förflytta det med svenska Herkulesflygplan.

Det tog inte mer än några minuter att få av Himars-systemet från flygplanet och gruppera det, uppger Försvarsmakten. Foto: USA:s flygvapen 23 oktober 2021

Kan bli ny vapenaffär

I våras levererades de första robotarna till Sveriges nya luftvärnsystem Patriot som är köpt av USA. Affären tog flera år att genomföra och är värd minst 10 miljarder kronor initialt och kan vara värd uppemot 40 miljarder kronor, beroende på hur många robotar Sverige köper.

Kan Sverige även köpa artilleriet Himars av USA?

– I teorin ja. Sverige ska köpa långräckviddigt artilleri, men det är inte beslutat vilket. 

USA:s flygvapen lastar ur Himars M142 artilleri ur ett Herkulesflygplan på en landsväg på Gotland. Foto: USA:s flygvapen 23 oktober 2021

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.