Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den utpekade GRU-agenten som varit ägare av det misstänkta spionparets bolag fanns på myndigheternas radar redan i våras. Foto: TT

FOI kände till ryska agenten – innan paret greps

Uppdaterad
Publicerad

Redan i våras upptäckte FOI att en utpekad GRU-agent kontrollerade ett svenskt bolag – som nu har uppmärksammats i samband med gripandet av det misstänkta spionparet.

– Det lyfter fram den säkerhetsproblematik som kan finnas i samband med ryskt ägande, säger Oscar Almén, projektledare och forskare på FOI.

Det misstänkta spionparet som nyligen greps ska ha använt sina företag i den misstänkta olovliga underrättelseverksamheten. SVT Nyheter kunde avslöja att ägaren till ett av bolagen var en utpekad rysk underrättelseagent – och att det fanns flera kopplingar till den ryska statliga försvarsindustrin.

Företaget är ett av de bolag som Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har tittat närmare på i sin granskning av ryska investeringar och ekonomiska intressen.

– I våras framkom det information om att ägaren möjligtvis kunde vara samma person som hade blivit utvisad från Frankrike på 80-talet och att han var GRU-agent, säger Oscar Almén, projektledare och forskare på FOI.

Har ni haft kommunikation med Säpo?

– Vi har haft kontakt med ett antal olika myndigheter. Om de har använt sig av informationen är ingenting vi vet.

128 ryskägda svenska bolag

Nu har FOI lämnat över sin slutrapport till regeringen: en lista på totalt 128 svenska bolag som är ryskägda. Branscherna som dominerar är bygg, handel, information och kommunikation samt fastigheter.

Bland ägarna finns fyra personer som förekommer på EU:s sanktionslista och en som finns på USA:s och Storbritanniens listor.

– Det är relativt stort antal av företagen som har upphört, gått i konkurs eller som har bytt verklig huvudman från rysk till icke rysk. Det är anmärkningsvärt. Det är uppenbart att det i vissa fall är en reaktion på sanktionerna, säger Oscar Almén.

SVT Nyheter har sedan krigets början granskat ryska makthavares inflytande i Sverige och har bland annat kunnat avslöja oligarkers ekonomiska intressen i skyddsvärda svenska verksamheter – som tunnelprojekt, militär utrustning och informationsteknik. Flera av bolagen som vi har tittat närmare på återfinns nu på FOI:s lista.

Vet du mer? Tipsa oss här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet