Mike Winnerstig,säkerhetspolisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, i Aktuellt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

FOI om placering av amerikanska bombplan i Europa: ”Mycket stark markering”

Uppdaterad
Publicerad

USA har placerat sex stycken strategiska bombflygplan i Europa. Bombplanen (B-52) uppges vara av en version som kan bära kärnvapen. Baseringen inleddes förra veckan enligt amerikanska flygvapnet.
– Det är en mycket stark markering, säger Mike Winnerstig på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt FOI är det sannolikt frågan om bombflygplan av typen B-52H. Det är en version av flygplanet som kan bära kärnvapen i olika former – både bomber och kryssningsrobotar.

– Det är en mycket stark markering i så fall. Det faktum att de flög över Östersjön är också mycket signifikant och ovanligt, säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). 

De sex B-52:orna placeras tillfälligt på flygbasen Fairford i Storbritannien från och med förra veckan, uppger USA:s flygvapen till SVT Nyheter. Men de exakta uppgifterna om flygplanens rutter är inte offentliga.

FOI säger att det främst handlar om avskräckning.

– Det handlar om att visa potentiella motståndare att USA är både villigt och kapabelt att sända kvalificerade vapensystem, även sådana som har kärnvapenkapacitet, för att avskräcka motståndare från att hota eller angripa USA:s allierade i Europa, säger Winnerstig till SVT Nyheter. 

Efter Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina 2014 så har USA och försvarsalliansen Nato successivt byggt upp sina militära styrkor i Europa igen. De minskade kraftigt efter det kalla kriget.

Ett av sex stycken B-52 strategiska bombflygplan som flyttats från Barksdale flygbas i Lousiana i USA till Fairford flygbas i Storbritannien. Foto 21 mars 2019. Foto: USA:s flygvapen/ Tessa Corrick

De strategiska bombflygplanen B-52 blev operativa på 1950-talet under det kalla kriget.

De väger cirka 83 ton och är skapades ursprungligen för att kunna slå till med konventionella vapen och kärnvapen mot mål lång bort och från hög höjd, främst dåvarande Sovjetunionen.

Den nyaste B-52:an togs i bruk 1962 och blev en symbol för det kalla kriget.

Flygplanen har moderniserats kraftigt sedan slutet av kalla kriget och har blivit uppdaterade med precisionsstyrda robotar, elektronik och sensorer.

Varje flygplan kan bära maximalt 31,5 ton bomber och robotar.

Längd: 48,5 meter

Kostnad: 84 miljoner dollar per flygplan

USA har 58 stycken B-52 flygplan i aktiv tjänst.

Källa: USA:s flygvapen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet
Mike Winnerstig,säkerhetspolisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, i Aktuellt. Foto: SVT
Ett av sex stycken B-52 strategiska bombflygplan som flyttats från Barksdale flygbas i Lousiana i USA till Fairford flygbas i Storbritannien. Foto 21 mars 2019. Foto: USA:s flygvapen/ Tessa Corrick