Amerikansk strategiskt bombplan B-1B tankas i luften under ett uppdrag. Sverige avstod på 1960-talet från att skaffa kärnvapen, i utbyte mot att ingå i USA:s kärnvapenparaply. Foto: Foto: USA:s flygvapen

FOI:s expert om USA:s nya kärnvapenpolicy: ”Kan omfatta Sverige”

Publicerad

USA:s nya kärnvapenpolicy som presenterats gäller både ”allierade” och ”partners”. FOI:s säkerhetspolitiska expert räknar med att policyn även kan gälla Sverige. Men det är troligare att det är en signal till länder som överväger att skaffa egna kärnvapen, att de ska avstå, enligt Robert Dalsjö vid FOI.

Försvarsdepartement Pentagon är mycket tydligt med att både allierade och partners omfattas av USA:s nya kärnvapenpolicy som presenterades på fredagen.

Dokumentet omfattar USA:s så kallade ”kärnvapentriad”, som enligt USA, syftar till avskräckning. Det är kärnvapenstyrkorna på land, till havs och i luften.

”Allierade” och ”partners”

Inga länder är nämnda i dokumentet. USA talar endast om allierade och partners när det gäller säkerhetsgarantin.

Enligt Robert Dalsjö vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är detta sannolikt en signal till allierade och partners som blivit oroliga och överväger att utveckla egna kärnvapen att de ska avstå, som till exempel Japan och Sydkorea, men också Tyskland.

– Det är bland annat en signal till länder som funderar på att skaffa kärnvapen att det behöver ni inte göra. ”Vi fixar det här”, säger Robert Dalsjö, och syftar på USA.

”Syftar på Sverige”

Det framgår inte av dokumenten som blev offentliga på fredagen om Sverige omfattas av USA:s kärnvapenparaply, men ordet ”partner” nämns många gånger. Därför är det troligt att även Sverige åsyftas i dokumenten, enligt Robert Dalsjö.

– Det räknar jag med. Sverige fick en kärnvapengaranti av USA redan på 1960-talet. Och på senare år så har USA:s tidigare försvarsminister och vice president nära nog bekräftat att Sverige fortfarande har en säkerhetsgaranti. Så därför räknar jag med att de här skrivningarna syftar bland annat på Sverige. Men det är ingen bindande garanti.

Även i den tidigare kärnvapenpolicyn 2010, under dåvarande president Barack Obama, omfattades partners av säkerhetsgarantin.

USA:s president Dwight D. Eisenhower och Sveriges statsminister Tage Erlander . Under 1960-talet fick Sverige en kärnvapengaranti av USA. Foto: TT

Kärnvapenparaply under kalla kriget

Robert Dalsjö vid FOI är en av landets ledande experter på Sveriges militära relationer med USA. Han berättar att Sverige avstod från att skaffa kärnvapen på 1960-talet i utbyte mot att få ingå i USA:s kärnvapenparaply.

– Att vi redan täcktes av kärnvapenparaplyet var en förutsättning för att Sverige skulle avbryta vårt program för att skaffa egna kärnvapen. Det framgår av ett försvarsbeslut i riksdagen 1968. Men arrangemanget var troligen informellt och det fanns ingen bindande garanti, säger han.

Kärnvapenförbud

Samtidigt överväger Sverige att skriva under FN:s resolution om förbud mot kärnvapen. Detta skulle kunna komplicera saker högst betydligt, enligt Dalsjö.

– Från amerikansk sida skulle man nog minst tycka att vi för en politik som inte hänger ihop, eller att vi helt enkelt är skenheliga. Vi vill ha säkerhetsgarantier från USA men samtidigt vill vi fördöma och förbjuda de kärnvapen som är en förutsättning för garantierna. Man kanske skulle tycka att ett så konstigt och otacksamt land får klara sig på egen hand, säger Dalsjö.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.