Foto: Scanpix

Reinfeldt lovar miljarder till infrastruktur

Publicerad

Utbyggd tunnelbana ska ge 40.000 nya bostäder.

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade på lördagsförmiddagen Moderaternas förslag inför höstens statsbudget. Det handlar bl a om utbyggd tunnelbana till Nacka och 40.000 nya bostäder i ett tillväxt- och framtidspaket.

Fredrik Reinfeldt vill också höja trängselavgifterna i Stockholm, bl a för att finansiera den utbyggda tunnelbanan.

Den borgerliga regeringen ska de kommande veckorna förhandla fram ett gemensamt budgetförslag som i september ska läggas på riksdagens bord. Trots den ekonomiska krisen i Europa tuffar den svenska ekonomin på hyggligt och enligt statsministern finns ett utrymme för reformer i höstens budget.

– Vi bedömer att vi har ett visst utrymme, sa Fredrik Reinfeldt på lördagens presskonferens.

Vill sänka bolagsskatten rejält

Sedan tidigare är det känt att fokus för dessa satsningar bland annat är forskning, infrastruktur och sänkt bolagsskatt.

På lördagen underströk Reinfeldt detta, och menade att han vill se en rejäl sänkning av just bolagsskatten. Bakgrunden är att flera andra länder sänkt sin bolagsskatt de senaste åren och att Sverige måste ha en konkurrenskraftig nivå för att stora multinationella bolag inte ska välja beskattning i andra länder.

Den svenska bolagsskatten är idag 26,3 % och tidigare har regeringen diskuterat en mindre sänkning som kan finansieras genom att de sk räntesnurrorna stoppas. Räntesnurrorna är ett sätt för stora internationella koncerner att genom interna ränteavdrag undandra vinster från beskattning. Stoppas dessa avdrag blir det alltså pengar över för att sänka bolagsskatten. Men på lördagens presskonferens var statsministerns besked att han nu vill se en större sänkning, vilket indikerar att han vill sänka bolagsskatten nedåt 23-24 %. Han ville dock inte själv precisera sig när det gäller nivån utan hänvisade till de kommande budgetförhandlingarna.

Duckade för frågor om representationen

Infrastruktursatsningarna handlar mycket om reparationer och underhåll, men ett konkret förslag presenterades om att bygga ut tunnelbanans blå linje till Nacka. Förhandlingar ska inledas med bl a berörda kommuner och syftet är att dessa som motprestation ska bygga uppemot 40.000 nya bostäder. I ett sådant läge utlovar statsministern statslig medfinansiering, oklart dock med hur mycket. Prislappen för hela projektet bedöms till cirka 100 miljarder kronor. En delfinansiering kan enligt statsministern vara höjda trängselavgifter i Stockholm.

Fredrik Reinfeldt fick också frågor om den kritik som riktats mot regeringen och näringsminister Annie Lööf för vidlyftig intern representation, både vid statliga myndigheter och på näringsdepartementet. Reinfeldt duckade för frågorna och menade att ansvaret är delegerat på myndigheterna och att regeringen har utnämningsmakten, dvs att regeringen kan avskeda myndighetschefer som inte sköter sig.

Uppdatering: Vi har tekniska problem med signalen från Fredrik Reinfeldts sommartal. Vi kommer därför inte att kunna direktsända talet så som tidigare utlovats. Vi hoppas dock på att kunna lägga ut talet i sin helhet senare i eftermiddag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer