• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Folkhälsomyndigheten: Behöver fler detaljer om vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen godkändes Astra Zenecas vaccin i EU. Men i nuläget går det inte att säga hur väl det skyddar äldre.

– Det behöver inte ha en lägre skyddseffekt, men vi saknar dokumentation på det, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram.

Efter många turer rekommenderade till sist den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, Astra Zenecas vaccin för användning inom unionen.

Beskedet kom på fredagseftermiddagen och kort därefter kallade svenska Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten till en gemensam presskonferens.

Rekommendation nästa vecka

Under pressträffen väcktes frågor om vaccinets skyddseffekt för äldre. Astra Zenecas vaccin har en skyddseffekt på ungefär 60 procent, men i de tidigare studierna är antalet individer över 55 år väldigt få. Det gör att det inte går att räkna ut en väntad skyddseffekt för åldersgruppen.

Vaccinet är godkänt för vuxna i alla åldrar i hela EU men varje land formulerar sina egna rekommendationer.

Folkhälsomyndigheten hoppas kunna ha en rekommendation klar under nästa vecka.

– Det har bara gått någon timme sedan beskedet från EMA och just nu har vi bara underlaget från EMA och Läkemedelsverket. Vi behöver mer detaljer innan vi kan gå ut med en rekommendation. Vi hoppas på att få bättre dokumentation från kommande studier., säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram.

EU-kommissionen blickar framåt

Bland annat inväntar man dokumentation från en större studie gjord i USA där fler äldre personer ingår.

Och några timmar efter EMA:s besked gav EU-kommissionen Astra-vaccinet det slutgiltiga godkännandet, för användning i alla 27 medlemsstater.

”Jag förväntar mig att företaget levererar de 400 miljoner doser som överenskommet. Vi kommer att fortsätta göra allt vi kan för att säkra vaccin för européer, våra grannar och partners världen över”, skriver kommissionens ordförande von der Leyen  på Twitter.

”Var beredda”

I Tyskland valde myndigheterna att avråda från att vaccinera äldre med vaccinet från Astra Zeneca på grund av bristen på data. Sören Andersson tror att Folkhälsomyndigheten kommer att göra en liknande bedömning och rekommendera en övre åldersgräns.

– Vi var ju lite beredda och vi har absolut övervägt något i den riktningen, men vi får se vad som blir en vettig och rimlig gräns att sätta som även funkar logistiskt och ihop med övriga prioriteringar.

Inga andra risker föreligger

Enligt Läkemedelsverket finns tillräcklig och betryggande data när det gäller säkerheten för den som tar vaccinet och är 55 år eller äldre. Utöver oklarheter kring skyddseffekten ska det inte föreligga några andra risker, enligt myndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet