Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Folkhälsomyndigheten om tre olika scenarion som kan inträffa och vad de innebär. Foto: TT

FHM: Här är värstascenariot – så snabbt kan restriktionerna återinföras

Uppdaterad
Publicerad

Nya restriktioner, begränsade kontakter och stopp för allmänna sammankomster. Det är en av flera situationer som Folkhälsomyndigheten (FHM) målar upp ifall en ny farlig virusvariant skulle få fäste i Sverige.

– Det kan jämföras med läget vi var i under våren 2020, när pandemin först kom, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.

Om scenariot blir verklighet kan lagstiftande smittskyddsåtgärder, likt de som infördes under pandemivågen 2020, återinföras kommande året. Det handlar främst i händelse av smittspridning av en coronavariant med förmågan att kringgå både immunförsvar och vaccin.

Scenariot kallas för ”Situation C” i den beredskapsplan som FHM framtagit på uppdrag av regeringen.

Coronapandemin

– Då är vi ett läge där vaccinationsinsatsen inte räcker, och vi behöver införa åtgärder som begränsning av kontakter och regleringar av allmänna sammankomster, som till exempel teatrar och idrottsevenemang. Men också rekommendationer om att jobba hemifrån och bara träffa de närmaste, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. 

”Kan gå snabbt”

Sedan april klassas covid-19 inte längre som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Det kan komma att ändras snabbt ifall ett nytt överraskande virus skulle få fart i landet. Restriktioner och smittskyddsåtgärder skulle i så fall införas betydligt snabbare än under våren 2020, enligt FHM.

– Pandemilagstiftningen finns inte längre, men det går att styra det här med andra sätt, som med rekommendationer. Och det kan gå relativt snabbt om situationen kräver det.

Även om Sara Byfors inte ser några tecken på ett sådant virus är Folkhälsomyndigheten bättre rustad för en eventuell ny våg.

– Det är klart att vi har större medveten om covid-19 nu, vi kommer fortsätta övervaka sjukdomen både i Sverige och omvärlden. Vi har också en bättre kapacitet för testning och smittspårning som vi inte hade då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet