Folkhälsomyndigheten: Regionerna hade inte resurser att möta pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Regionerna hade inte tillräckligt med resurser för att möta de behov som coronapandemin krävde. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i en intervju med Ekot.

– Det gäller kanske framförallt på området smittspårning och testning, så hade uthålligheten varit större.

Trots upprepade uppmaningar från regeringen kom testningen av sig i Sverige redan under våren. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var det en tydlig effekt av att smittskyddsverksamheten inte hade tillräckliga resurser.

– Det har ju varit svårt att upprätthålla den verksamheten fullt ut under den topp som uppstod i mars, april. Om det har betytt så väldigt mycket för pandemin är svårt att säga men visst hade det varit en fördel om man hade haft en kraftfullare regional organisation och mera resurser allokerade, säger han till Ekot.

Coronapandemin

” Inte de grundresurser som skulle behövas”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör vill nu se en omfattande diskussion om hur landets 21 regioner fungerat under coronautbrottet.

– När vi får en sådan här stor utmaning så är många enheter för små. De har ju gjort ett fantastiskt arbetet, men har naturligtvis inte de grundresurser som skulle behövas.

Johan Carlson tror att vi kommer att få se en diskussion om regionernas vara eller icke vara i spåren av pandemin.

– Jag tror att man får fundera ordentligt på den regionala organisationen och det är väl det coronakomissionen ska göra.

Testning – en het och omdebatterad fråga

Coronatester varit en het och omdebatterad fråga sedan i våras där Sverige ofta jämförts med andra länder. I början av maj säger regeringen att minst 100 000 personer ska testas per vecka och uppmana regionerna att öka takten i testningen. Men, det tar lång tid testningverksamheten kommit igång på allvar målet om 100 000 tester per vecka nås inte förrän i början av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet