Med bilder på Lisbeth Åkerman och påhittade uppgifter sprids nu falska artiklar om hennes liv. Foto: SVT/Skärmdump

Bedragare använder SVT-profil i bluffannons: Otroligt obehagligt

Uppdaterad
Publicerad

Sponsrade artiklar i sociala medier berättar att Rapport-ankaret Lisbeth Åkerman överger nyhetsprogrammet för att satsa på ett nytt jobb. Men artikeln stämmer inte överhuvudtaget och länken innehåller en fälla som riskerar att lura in dig i ett långt och dyrt abonnemang.

På sidan går det bland annat att läsa om hur Lisbeth Åkerman nu ”lämnar Rapport för att fokusera hundraprocentigt på sitt nya projekt”.

Om man klickar sig vidare i artikeln hamnar man på en sida som beskriver hur Rapport-profilen håller på att bygga ett ”hudvårdsimperium”. Något som inte heller stämmer.

Och på sin egen Facebooksida varnar nu Lisbeth Åkerman för den bedrägliga annonsen.

En abonnemangsbluff

På bluffsidan har man möjlighet att få gratisprover – ”gratis” som riskerar att bli mycket dyrt.

Det rör sig om en så kallad ”abonnemangsbluff” – människor luras att köpa en produkt i vad de tror är ett engångsköp, men läser man det finstilta ser man att det i själva verket är ett abonnemang.

Med bilder på Lisbeth Åkerman och påhittade uppgifter sprids nu falska artiklar om hennes liv. Foto: Skärmdump

”Genomfalska påståenden”

För Lisbeth Åkerman har det varit en omtumlande tid och hon hoppas få ett slut på artiklarna.

– Det känns helt bedrövligt. Någon försöker misskreditera mig och det jag gör i mitt arbete genom att påstå att jag försöker sälja hudvårdsprodukter. Det är otroligt obehagligt och något som jag absolut inte står bakom. Det är genomfalska påståenden, säger Lisbeth Åkerman till SVT.

Hur fick du kännedom om det här?

– Jag har kontaktats av kvinnor som skrivit att man blivit av med pengar och jag vet ju inte riktigt hur. En kvinna skriver: Mamma gick på detta med hull och hår. Såg att detta förmånliga prov senare blev ett långt och dyrt abonemang.

Lisbeth Åkerman har även tidigare varit föremål för liknande bluffar. Bland annat har hon påståtts gå i god för ett bantningspreparat, något som SVT Nyheter tidigare skrivit om.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta. Vi har därför kopplat in juridik för att stoppa det här otillåtna upphovsrättsintrånget, säger Judit Ek, nyhetschef broadcast.

SVT Nyheter har sökt artikelförfattaren via Facebook, utan att få svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer