Foto: Fred's food truck

Food trucks sprider sig över Stockholms gator

Uppdaterad
Publicerad

På Stockholms gator rullar just nu så kallade food trucks på försök. Malmö och Göteborg följer försöket med intresse – men samtidigt finns dåliga erfarenheter av bristande hygien och nedskräpning.

Tacos, jamaicanskt och amerikansk gatumat. Food trucks, rullande gatukök, har länge varit ett populärt fenomen i USA och andra länder, och utbudet av mat de serverar är stort. I Stockholm pågår nu ett försök där 20 företag har fått tillstånd att köra runt med bil och sälja mat. Kommunen fattade beslutet i maj efter påtryckningar från street food-entusiaster.

– Vi vill ha en mer levande stad med ett större utbud av olika sorters mat, säger Louise Bill, avdelningschef på trafikkontoret i Stockholm som ansvarar för tillstånden.

Försöket ska pågå i två år och sedan utvärderas. De 20 företagen har fått nyttoparkeringstillstånd som ger dem rätt att parkera och sälja mat i två timmar åt gången, sedan måste de åka vidare.

”Enklare än att starta restaurang”

Fredrik Melin driver en food truck i Stockholm och tycker att det finns många fördelar.

– Det är ju enklare och billigare att köpa en bil och testa sitt koncept, än att starta en restaurang, säger han.

Han kommunicerar genom sociala medier var han står så att kunderna ska hitta dit.

– Jag kan ju söka upp folk på ett annat sätt. Är det ingen som kommer så åker jag därifrån, säger Fredrik Melin.

Malmö och Göteborg följer försöket

Politiker i storstäderna Göteborg och Malmö är nyfikna på försöket i Stockholm, men än finns inga planer på att införa något liknande.

– Om någon entreprenör vore intresserad av att starta detta så ska vi ju självklart titta på om det vore möjligt att göra undantag. För som policyn är nu så går det inte. Jag tycker det låter väldigt spännande, men vad jag vet har vi inte fått frågan, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd med trafikansvar i Malmö.

– Det är klart att vi är intresserade av det, sen vet jag inte om det finns några praktiska hinder. Men som idé tycker jag det verkar roligt, säger Johan Nyhus (S), kommunalråd i Göteborg.

Dåliga erfarenheter

Men gatu- och trafikkontoren i Göteborg och Malmö uttrycker desto mer tveksamhet. Bägge städerna har tidigare haft problem med mobila gatukök som fått permanenta parkeringstillstånd på torgen. I Göteborg fanns tidigare ett antal matvagnar på Kungstorget, men i samband med att saluhallen gjordes om så satte kommunen stopp för dem.

– Om de ska komma tillbaka, så måste det ske under andra former. Renhållningen måste skötas bättre. Det hängde elkablar i träden, de hällde ner fett i avloppsbrunnar och slängde skräp i stadens papperskorgar. Det fungerade inte, säger Hans Angerfors, markupplåtare på trafikkontoret i Göteborg.

I Malmö har kommunen slutat ge permanenta parkeringstillstånd till matvagnar på offentliga platser. När miljöförvaltningen gjorde kontroller var det många som fick anmärkningar och stängdes ner.

– De hade svårt att hålla varm mat tillräckligt varm, och kyld mat tillräckligt nedkyld. Man får ju inte plats med allt i sådana här mobila matvagnar som i vanliga restauranger. De har ju inte omklädningsrum och toalett, säger Thomas Ohlsson på gatukontoret i Malmö.

Samma regler gäller

Men enligt miljöförvaltningen i Stockholm, som sköter livsmedelskontrollen, så gäller samma lagstiftning för food trucks som för andra restauranger. Ägarna måste kunna visa att maten är säker att äta. Beroende på vad som ska serveras så krävs i vissa fall att ägaren har ett separat kök där maten tillagas.

– Vi har ju ett baskök som vi åker tillbaka till efter varje dag, där vi kan slänga avfall. Du måste ju ha ett kök för att kunna tillaga maten och diska. Det var en förutsättning för att jag skulle få tillståndet, säger Fredrik Melin.

– Det här är ju ett tvåårigt försök och vi ska göra en utvärdering. Då kommer vi ju naturligtvis också be miljöförvaltningen om hjälp och titta på aspekter som framkomlighet, ordning och hygien, säger Louise Bill på trafikkontoret i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.