SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Norrbottens och Västerbottens inland. Foto: Johan Nilsson/TT

För första gången i år: SMHI varnar för kraftig åska

Uppdaterad
Publicerad

Åska och skurar väntas dra in över Norrland under onsdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska i Norrbottens och Västerbottens inland – samtidigt är risken för skogsbrand fortsatt hög.
– Skurar och blixtar har redan börjat dra in över norra Norrland, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Kallare luft från Atlanten drar in över den numera varma, svenska marken och skapar åskmoln. SMHI har för första gången i år utfärdat en varning för kraftig åska som kan medföra störningar i el- och telefontrafiken. Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn.

– Norrbotten ser ut att få den största regnmängden, men det är väldigt svårt att säga exakt var skurarna kommer att falla, säger Deana Bajic.

Hon varnar även för så kallad torråska – blixtnedslag utan medföljande skurar, vilket innebär en stor brandrisk i de redan brandhärjade landskapen.

– Kallfronten kommer att dra vidare österut över Norrland. Åskmolnen lugnar ner sig när de kommer ut över Östersjön under torsdagen, säger Deana Bajic.

Svalare i helgen

De södra delarna av landet kommer att behålla sitt varma väder och torsdagen väntas på sina håll bli årets varmaste dag, med temperaturer nära 35 grader.

Men till helgen drar svalare luft in från sydväst som kan föra med sig regn även till Götaland och Svealand, och senare även upp över de värst branddrabbade områdena.

– Prognosen är osäker, men det skulle kunna bli mer sammahängande regn till helgen. Största chansen för regn är på söndagen, säger Deana Bajic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.