Foto: Gunnar Lundmark/TT

Förbered dina barn för nätet

Uppdaterad
Publicerad

Det är viktigare att förbereda sina barn om att det finns obehagliga saker på internet än att moralisera och sätta in filter i datorn. Det säger Helena Meyer, som är expert på ungas nätvanor.

Barn kommer alltid att vara nyfikna på porr, och att tänja på gränser. Det viktiga är att de ska veta att de kan komma och berätta för vuxna när det blir obehagligt. Så att kan man prata om det och lösa det tillsammans.

Det säger Helena Meyer, som är expert på ungas nätvanor och verksamhetsansvarig för Fryshusets nätvandrare.

– Barn kommer att ramla över obehagliga saker på internet. Det viktigaste är att förekomma det genom att prata med sitt barn om det, utan att moralisera och skuldbelägga.

”Skuldbelägg inte”

När de sedan konfronteras med det kan man diskutera vad det var som fick dem att gå in på den sidan. Men skuldbelägg inte, och säg inte ”jag har ju sagt att du inte får”, och ”nu får du dataförbud”.

Hur ställer du dig till att begränsa barnens surfning tekniskt?

– Jag tror inte på det. Spioneri, snokande och filter i datorn känns inte riktigt etiskt. Man kan ju tycka att det är bra på sätt och vis, men det kommer aldrig att hindra någon som vill kolla upp något. De flesta har en telefon som det går att surfa på lika bra som i en dator, och de brukar inte ha några filter eller program.

Måste kunna motivera

I stället handlar det om att ”bygga inifrån”, och prata om hur man vill att barnen beter sig på nätet. Och vill man som vuxen att unga går in på vissa sidor så måste man kunna motivera det.

– Det är klart att man kan spärra datorn från det ena och det andra, men det kommer alltid att finnas kryphål för att komma förbi det, eller att gå hem till en kompis och surfa. Och då hamnar det här på näthinnan i alla fall, säger Helena Meyer.

Har man inte låtit barnen förstå att det är okej att det kan bli fel, utan bara förbjudit och skuldbelagt kan det bli ännu svårare för barnen.

– Då kanske man känner ”jag gick hem till en kompis och surfade trots att jag inte fick, och nu mår jag jättedåligt, så nu kan jag absolut inte berätta det”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.