Företag får fortsätta betala sjuklön

Uppdaterad
Publicerad

Företagens ansvar för sjuklön i två veckor blir kvar, men kostnaderna för småföretag ska utredas.

När Centerledaren, näringsminister Annie Lööf, höll sommartal nyligen sade hon att ett av partiets viktigaste krav i regeringens budgetförhandlingar var att företagens ansvar för sjuklön halveras, från två veckor till en. Därefter ska staten betala sjukersättningen.

Men andra sjuklöneveckan blir kvar. Lööf framställde det dock, på en pressträff om förslag som ska gynna småföretagare, som en framgång.

– Det innebär att Centerpartiet får igenom sitt krav på att minska kostnaderna för små företag vid sjuklön, sade hon.

Hon hänvisade till att regeringen ska låta göra en översyn av det högkostnadsskydd som i dag finns för företag, i syfte att minska de mindre företagens kostnader för sjuklön. Men inget är bestämt om när en sådan översyn ska vara klar.

Inte rimligt

– Den här modellen, där vi arbetar med högkostnadsskyddet, är ett bättre sätt att komma åt det som är viktigt: att minska risken och sänka kostnaderna för företag med små marginaler, sade Lööf.

Hon sade också att det inte är rimligt att ta bort företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan nu eftersom korttidsfrånvaron ökar liksom sjukskrivningarna.

”Svek mot företagen”

Miljöpartiet talar om svek mot företagen och Socialdemokraterna är också kritiska.

– Det är extra tråkigt att regeringen väljer bort en fråga som det uppenbarligen finns en majoritet för i riksdagen. Men Moderaterna har kört över Centern i den här frågan, säger Mikael Damberg, gruppledare för S i riksdagen.

Lööf sade också att regeringen föreslår ytterligare sänkta egenavgifter för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag, med 2,5 procentenheter. Enligt regeringen innebär det att uppemot 180 000 småföretag kan få lägre avgifter. Förslaget kostar statskassan en halv miljard om året.

Budgetförslag för småföretag

Regeringen föreslår att egenavgifterna för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag sätts ned ytterligare, från 5 till 7,5 procentenheter 2014.

Enligt regeringen berörs omkring 180 000 småföretag.

Regeringen tar som exempel att en frisör sänker sin kostnad med 3 000 kronor per år.

En utredning ska göras 2015 för att se om revisionsplikten kan slopas för fler företag än i dag.

Regeringen flaggar också för att ett investeraravdrag införs från 1 december. Det behandlas redan i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.