Företaget bakom oljorna: ”Vi har utbildat”

Uppdaterad
Publicerad

Spa-personal som arbetar med eteriska oljor i höga koncentrationer är en helt ny yrkesgrupp som skadats av kemikaliehantering. Den röda tråden är att de har arbetat med aromaoljor från Kerstin Florian, säger forskare. Men den svenska distributören säger att man utbildat personal i hur de ska hantera oljorna för att de inte ska bli skadliga.

Spa-personal som arbetar med eteriska oljor i höga koncentrationer är en helt ny yrkesgrupp som skadats av kemikaliehantering. Under de senaste åren har hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset fått in massörer från flera olika arbetsplatser i Göteborg, Skövde och Varberg.

– Den röda tråden är att de har arbetat med aromaoljor från Kerstin Florian som bland annat doftar lavendel, ros eller citrus, säger Lina Hagwall som är forskare och expert på de här ämnena.

När yrkesdermatologiska mottagningen testade oljorna på flera av massörerna kunde de bekräfta att det var de oxiderade doftämnena i oljorna som de var allergiska mot.

”Har utbildat”

Kerstin Florian har en exklusiv image. De säljer sina produkter på cirka 160 spa och hudvårdssalonger i Norden. Aromaoljorna marknadsförs med att de innehåller ekologiska ingredienser och att oljorna är läkande och skyddande för huden.

Kristina Zanardi är kvalitetsansvarig på KFI Spa Management AB som säljer och distribuerar Kerstin Florians produkter i Sverige. Hon säger att de varit i kontakt med Hagabadet och andra spa och utbildat personalen i hur de ska hantera oljorna för att de inte ska oxidera.

– Vi har till exempel sagt att de bara ska värma upp i portionsförpackningar och att de ska rengöra flaskorna noga, säger Kristina Zanardi.

Men forskare vid Göteborgs universitet har ju kunnat visa att eteriska oljor kan oxidera redan när de är helt nya och kommer från leverantören. De menar därför att hanteringen inte spelar någon större roll eftersom de allergiframkallande ämnena kan finnas där redan från början?

Den data vi har i dag har inte visat på att det är våra oljor det är fel på. Om det däremot är så att ny data visar att det är så kommer vi att titta på det. Vi kommer ju inte ha någonting på marknaden som är skadligt för en stor massa säger Kristina Zanardi.

”Väldigt olyckligt”

Hur kan ni i er marknadsföring påstå att er aromaolja är läkande och skyddande för huden när ni vet att det finns massörer som har drabbats av eksem av er olja?

– Det finns också ny data som visar på att bland annat lavendel har en läkande eller lindrande effekt på hud. Vi har väldigt många kunder med olika hudtillstånd som verkligen har blivit hjälpta men sen är det förstås väldigt olyckligt om de här massörerna har utvecklat kontaktallergi och det är konstaterat att det är utav våra produkter, säger Kristina Zanardi.

Sanna Gunnesson, Mia Senor och Nina Sellman som alla tre arbetade på Hagabadet Spa i Göteborg, där de masserade kunderna med ekologiska oljor från Kerstin Florians aromaserie, och sedan fick allergiska reaktioner, säger att det kändes omoraliskt att sälja oljorna till kunderna.

– Jag fixar inte det. Jag kan inte stå och ljuga till en kund på det sättet. Det känns väldigt fel att sälja en produkt när man själv har utslag på händerna, säger Sanna Gunnesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer