Trots att senaten röstade igenom att fortsätta debatten om Obamacares framtid under tisdagen så röstades, bara några timmar senare, ett annat förslag om upphävandet av sjukvårdsreformen ner. Turerna fortsätter. Foto: TT

Osäker framtid för Obamacare

Uppdaterad
Publicerad

Trumps stora offensiv om att avskaffa Obamacare gav resultat under tisdagen när senaten röstade ja till att reformera sjukförsäkringen. Bara timmar efter omröstningen röstades republikanernas förslag om att upphäva Obamacare ned. Nu har senaten en maratondebatt framför sig, där ett stort antal ändringsförslag ska debatteras.

Efter en rad försök med att få igenom en ny sjukvårdsreform lyckades republikanerna på tisdagen till slut få ihop de 51 röster som krävs.

LÄS MER: Senaten röstar ja till debatt om att ersätta Obamacare

Kriget om sjukförsäkringen

Trumps vallöfte och sista offensiv att ersätta Obamacare är därmed ett steg närmare för presidenten sedan senaten röstade ja till översynen av sjukvårdsreformen. Med vicepresident Mike Pences utslagsröst lyckades republikanerna med minsta möjliga marginal öppna senatsdebatten om att avskaffa Obamacare.

– Detta var ett stort steg, sa president Donald Trump.

Ett stort antal ändringar ska debatteras

Några timmar senare efter senatens ja till översyn av Obamacare, röstades republikanernas förslag om att upphäva Obamacare ned. Som väntat fick republikaneras förslag inte tillräckligt många röster för att godkännas i en omröstning under tisdagskvällen. Förslaget föll med röstsiffrorna 57–43. Nio republikaner röstade mot förslaget.

LÄS MER: Förslag om Trumps nya sjukförsäkring nedröstad

Det här var bara en av flera omröstningar om sjukförsäkringen som väntas i veckan. Ett stort antal ändringsförslag ska debatteras.

Alternativen inkluderar att anta ett av republikanernas förslag till ny sjukvårdslag, med eller utan modifieringar, eller att skrota hela eller delar av Obamacare.

LÄS MER: 22 miljoner kan bli utan sjukförsäkring i USA

Bara 17 procent av amerikanerna sade i en färsk undersökning att de stöder den senaste versionen av lagförslaget. Det är knappt hälften så många som nu säger att de stödjer Donald Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget om sjukförsäkringen

Mer i ämnet