En barnvagn som blev påkörd på Drottninggatan och terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: Polisen/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Förhören med offren fortsätter under terrorrättegången mot Rakhmat Akilov

Publicerad

I dag fortsätter förhören med offren under rättegången mot terroranklagade Rakhmat Akilov. Fem förhör är inplanerade – flera av målsägandena har i polisförhör berättat att de såg personer bli påkörda av lastbilen.
Samtidigt kommer den 40-årige uzbeken att höras igen.

SVT rapporterade · Terrorrättegången mot Rakhmat Akilov

06.49
God morgon! I dag startar rättegången mot Rakhmat Akilov som står åtalad för terroristbrott efter attacken på Drottninggatan i Stockholm. I detta nu är jag på väg till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt där ni tillsammans med mig kan följa rättegången.
06.52
Tingsrätten slår upp portarna klockan 7.30 och förhandlingen inleds inte förrän 9.15 men köerna förväntas ringla långa så det är bäst att vara där i god tid.
07.01
Än så länge lugnt utanför tingsrätten. Men kravallstaketet är långt. Enligt vår fotografer som varit här sedan klockan fem i morse har ett cirka 20-tal poliser och annan personal gått in redan.
Än så länge lugnt utanför tingsrätten. Men kravallstaketet är långt. Enligt vår fotografer som varit här sedan klockan fem i morse har ett cirka 20-tal poliser och annan personal gått in redan.
07.07
Här är jag utanför säkerhetssalen.
Här är jag utanför säkerhetssalen.
07.15
Här kan ni läsa mer om Rakhmat Akilov. www.svt.se
07.19
Här är SVTs team på plats.
Här är SVTs team på plats.
07.19
Säkerhetspådraget är enormt inför den första rättegångsdagen. Här står poliser utanför säkerhetssalen. Foto: Tomas Hallstan
07.25
Rakhmat Akilov står åtalad för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande för fara för annan. Klockan 9.15 inleds rättegången mot honom. Illustration: Anders Molin
07.32
Nu börjar kön bli allt längre.
Nu börjar kön bli allt längre.
07.32
Johan Eriksson är Akilovs försvarsadvokat och har tidigare sagt att hans roll i rättegångsprocessen blir att bevaka att Akilov får en rättssäker process. Illustration: Anders Molin

Rakhmat Akilov står åtalad för framkallande av fara för annan, försök till terroristbrott och terroristbrott i samband med terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. Åklagaren yrkar på livstids fängelse och därefter utvisning.

Fem personer dog vid dådet och många skadades. Akilov har erkänt att han velat döda ett stort antal människor på Drottninggatan. Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord. Han medger också att han utsatt ett antal personer för försök till mord.

Förhör med offren

Rättegången startade den 13 februari och Akilov har redan hörts. Den här veckan startade förhören med målsäganden, det vill säga offren, i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Åklagaren har delat in Drottninggatan i olika zoner. Under torsdagen ska fem målsäganden höras, fyra av dem i zon B, mellan de korsande gatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata, och en i zon C.

En av dem har i förhör berättat att hon såg hur lastbilen körde rakt in i en kvinna samt en äldre kvinna med en barnvagn. Hon såg hur en person flög upp i luften när den träffades av fordonet, troligen var det kvinnan som drog barnvagnen. En annan kvinna som hörs på torsdagen har också berättat för polisen att hon såg hur fordonet körde på en äldre kvinna som kastades upp i luften.

Akilov kommer att höras igen med fokus på zon B. Åklagaren kommer även att hålla en sakframställan om zon C. Målsägandebiträden kommer också att lägga fram enskilda skadeståndsanspråk för klienter i zon C.

Ingen ljudupptagning

I början av rättegången sände SVT Nyheter en ljudupptagning från rättssalen med en stunds fördröjning, men det kommer vi inte att göra nu av hänsyn till offren.

Rättegången väntas pågå fram till i början av maj.

LÄS MER: Rättegången – dag för dag

LÄS MER: De var där när terrorn slog till

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet