En barnvagn som blev påkörd på Drottninggatan och terrormisstänkte Rakhmat Akilov. Foto: Polisen/TT

Förhören med offren fortsätter under terrorrättegången mot Rakhmat Akilov

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsätter förhören med offren under rättegången mot terroranklagade Rakhmat Akilov. Fem förhör är inplanerade – flera av målsägandena har i polisförhör berättat att de såg personer bli påkörda av lastbilen.

Samtidigt kommer den 40-årige uzbeken att höras igen.

Rakhmat Akilov står åtalad för framkallande av fara för annan, försök till terroristbrott och terroristbrott i samband med terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. Åklagaren yrkar på livstids fängelse och därefter utvisning.

Terrordådet i Stockholm

Fem personer dog vid dådet och många skadades. Akilov har erkänt att han velat döda ett stort antal människor på Drottninggatan. Han erkänner terroristbrott bestående av fem mord. Han medger också att han utsatt ett antal personer för försök till mord.

Förhör med offren

Rättegången startade den 13 februari och Akilov har redan hörts. Den här veckan startade förhören med målsäganden, det vill säga offren, i Stockholms tingsrätts säkerhetssal.

Åklagaren har delat in Drottninggatan i olika zoner. Under torsdagen ska fem målsäganden höras, fyra av dem i zon B, mellan de korsande gatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata, och en i zon C.

En av dem har i förhör berättat att hon såg hur lastbilen körde rakt in i en kvinna samt en äldre kvinna med en barnvagn. Hon såg hur en person flög upp i luften när den träffades av fordonet, troligen var det kvinnan som drog barnvagnen. En annan kvinna som hörs på torsdagen har också berättat för polisen att hon såg hur fordonet körde på en äldre kvinna som kastades upp i luften.

Akilov kommer att höras igen med fokus på zon B. Åklagaren kommer även att hålla en sakframställan om zon C. Målsägandebiträden kommer också att lägga fram enskilda skadeståndsanspråk för klienter i zon C.

Ingen ljudupptagning

I början av rättegången sände SVT Nyheter en ljudupptagning från rättssalen med en stunds fördröjning, men det kommer vi inte att göra nu av hänsyn till offren.

Rättegången väntas pågå fram till i början av maj.

LÄS MER: Rättegången – dag för dag

LÄS MER: De var där när terrorn slog till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet