Foto: TT

Forskare: Åldersdiskrimineringen ”skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Många tycker sig ha diskriminerats på grund av sin ålder. Ändå har bara fyra fall gått till domstol eller förlikning på fem år.

Det är inte enkelt att bevisa åldersdiskriminering. Av alla anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen DO, handlar bara knappt en tiondel om åldersdiskriminering.

Läkemedelsverket medgav diskriminering

Ett av undantagen är ett fall där Läkemedelsverket medger diskriminering efter att en 57-årig kvinna från Iran sökte jobb. Hon angav rätt sorts erfarenheter i ansökan men blev aldrig kallad till intervju.

Kallade blev däremot yngre personer som också hade mer svenskklingande namn. I detta fall skedde en förlikning.

På fem år har endast fyra fall gått till domstol eller förlikning – alltså inte ens ett per år. Detta har fått kritiker att tala om en tandlös, eller rentav meningslös lag.

Åldersdiskrimineringen mer ”normaliserad”

Men Marie Nordström, processförare på DO, håller inte med. Hon har hanterat några av de aktuella fallen:

– DO är beroende av anmälningarna vi får in. Det måste vara ”processbara” ärenden, alltså att de håller bevismässigt. Men jag tror att de ganska få anmälningarna beror på att det inte är så känt bland allmänheten att det existerar ett förbud mot åldersdiskriminering.

Marie Nordström menar också att åldersdiskriminering kanske ses på ett annat sätt än andra typer av diskriminering:

– Det hänger säkert samman med att det är så pass normaliserat, att man uppfattar att det är ok att ta hänsyn till ålder när det faktiskt inte är det, säger Nordström.

Ett av fallen för några år sedan gällde 25 personer som var kabinanställda på SAS. De blev uppsagda enligt en avtalsturlista när de fyllde 60 och fick börja ta ut tjänstepension. Det var åldersdiskriminering sa Arbetsdomstolen, och de 25 fick tillbaka sina arbeten plus en ersättning på 125.000 kronor var.

Äldre presterar inte sämre

Folk i Sverige lever länge i genomsnitt, många äldre är friska och aktiva. Statsministern har sagt att man borde kunna jobba till 70, och ändå kan man bli avpolletterad som sökande för att man anses för gammal. ”Inte tillräckligt snabb” längre, kanske arbetsgivaren befarar.

Clary Krekula vid Karlstads universitet har forskat på området. Hon säger att det inte finns några bevis för att vi blir sämre på arbetet när vi börjar bli äldre:

– Även om vi förändras så finner vi strategier för att hantera det. Om syn eller hörsel förändras så löser jag kanske uppgiften på ett annat sätt. Det finns ingen forskning som slår fast att de här förändringarna ytterst leder till sämre – eller annan – arbetsprestation, säger hon.

Dessutom behöver man inte ens vara medelålders eller nära pensionen för att bli nobbad.

– Om man tittar på anmälningarna till DO kan man notera att det finns fall där man ”varit för gammal” när man var knappt 30. Ingen ser ut att gå fri från risken att nekas ett jobb för att man är ”för gammal”.

– Det är en skrämmande bild, säger Krekula.

Till saken hör att människor själva helst inte vill se sig som gamla, fast de kanske är det. En insikt man ibland håller ifrån sig, och det kan vara en förklaring till att folk inte ser diskriminering, anser Krekula:

– Man måste ha en fast position att se utifrån, och om jag inte vet om jag tänker på mig själv som gammal eller inte gammal så har jag inte en fast position. Då kan åldersdiskriminering nog bli svårare att upptäcka, anser hon.

Svaghet att arbetsgivaren saknar skyldigheter

Hon tycker att lagstiftningen är svag när den bara bygger på anmälningar från individer. Arbetsgivaren har skyldigheter när det gäller andra grunder för diskriminering, kön eller etnicitet. Där ska arbetsgivaren arbeta för att främja likabehandling. Men inte så när det gäller ålder.

Marie Nordström på DO säger att all hantering av diskriminering på alla grunder utgår från individers anmälningar. Hon vill också se en ändrad lagtext:

– Det handlar om att införa lagstiftning som innebär att arbetsgivarna blir skyldiga att se till att uppgifter lämpar sig även för äldre, att arbetsgivarna har skyldighet att förebygga diskriminering även vad gäller ålder, säger hon.

Det femte fall som DO nu kommer att ta upp gäller två bussförare och en taxichaufför som nekats tidsbegränsat arbete vid behov hos företag eftersom de fyllt 70. DO vill ha det här prövat principiellt.

Grunder att åberopa för att anmäla diskriminering

* Kön

* Könsuttryck

* Etnisk tillhörighet

* Religion eller annan trosföreställning

* Sexuell läggning

* Funktionsnedsättning

* Ålder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.