Åklagare inleder en förundersökning mot två forskare vid Uppsala universitet efter att de genomfört en studie om antikroppar där de tog blodprov på vänner och bekanta utan etiskt tillstånd.

Förundersökning inledd efter antikroppsstudie vid Uppsala universitet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare inleder en förundersökning mot forskare vid Uppsala universitet efter en uppmärksammad studie om antikroppar, skriver Läkartidningen.
Anledningen är att forskaren tagit blodprover på omkring 450 vänner och bekanta utan att etiskt tillstånd hade beviljats.
– Inledningsvis är min bedömning att det är den forskare som ansvarar för projektet som kan misstänkas för brott, säger chefsåklagare Micael Dahlberg till tidningen.

Studien genomfördes av den ansvarige forskaren Åke Lundkvist, professor i virologi, och hans kollega Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, båda verksamma vid Uppsala universitet.

Forskarna tog blodprover för antikroppstesning hos mer än 450 vänner och bekanta för att kunna studera spridningen av coronaviruset.

Proverna ska ha tagits i en samlingslokal i en bostadsrättsförening i Stockholm och enligt Överklagandenämden för etikprövning fanns inget etiskt tillstånd för studien.

Stred mot etikprövningslagen

Överklagandenämnden för etikprövning åtalsanmälde studien efter att man kommit fram till att den stred mot etikprövningslagen. Forskarna har uppgett att det inte fanns någon avsikt att publicera resultaten vetenskapligt, men en sammanställning fick dock stor uppmärksamhet i medier.

– Det är förhållandet att det ska tas ett blodprov som gör att det behövs ett tillstånd. Det har gjorts en ansökan efter själva blodprovstagningarna vad jag förstår, säger chefsåklagare Micael Dahlberg till Läkartidningen

Om forskarna döms kan påföljden bli böter eller fängelse i högst två år. Studien togs fram av en större grupp forskare vid Uppsala universitet – under ledning av Lundkvist och Olsen.

– Jag har gjort min del i det hela i god tro. Det vi kände när vi gjorde det här – var att det fanns ett värde och ett behov vid den tiden. Jag hoppas att det sätts in i det perspektivet. I övrigt har jag inga mer kommentarer, säger en av forskarna som deltagit i studien till SVT Uppsala.

Både Lundkvist och Olsen ingår i den gupp av forskare som ofta kritiserat Folkhälsomyndighetens strategi. Tidigare har Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar, stöttat antikroppsstudien och i en debattartikel  i Svenska Dagbladet skrivit att forskarna är värda beröm, inte åtal.

SVT Nyheter söker Åke Lundkvist och Björn Olsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer