Ingela Clavenheims hund bets ihjäl. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vakthundar rymde – bet ihjäl Ingelas hund Simba

Uppdaterad
Publicerad
Uthyrningen av aggressiva vakthundar är en bransch med tillväxt. Men den riskfyllda verksamheten för också med sig problem, och polisen varnar för hundarna.

I samband med en morgonpromenad tillsammans med hennes pappilon Simba mötte Ingela Clavenheim två vakthundar som rymt.

– När jag vänder mig om står det två bjässar, stora som vargar. Då skriker jag – var är ägaren! Jag försöker gå med min hund och då biter den ena min hund rakt över magen.

Hunden dog. Ingelas granne Seidi Skogsström har också fått sin hund ihjälbiten. Hon oroas över vad de förrymda hundarna kan ställa till med.

– Det kunde ju ha varit ett litet barn som sprang på gatan, säger Seidi Skogström.  

Människor bör hålla sig borta

Vakthundarna som ensamma bevakar byggarbetsplatser och industrier kallas för stakethundar. På kvällarna körs ett hundratal stakethundar ut till olika platser i Skåne. En del av dem är aggressiva problemhundar, som skulle ha avlivats. Istället har de omhändertagits av vakthundsbolaget.

– I vissa fall tar jag emot sådana hundar men då har vi utvärderat dem noga innan vi tar in dem i verksamheten, säger hunduthyraren Magnus Björk.  

Hundarna beskrivs som avsocialiserade och människor avråds från att hälsa på dem.

– Man kan bli biten av dem, säger Magnus Björk.

Med 60 stakethundar är Magnus Björk Skånes största uthyrare. Ett av uppdragen är att vakta en kulvert i Malmö.

– Vi ska skydda oss mot inbrottstjuvar och uteliggare som vill ha koppar och andra metaller som har högt värde på den svarta marknaden, säger Henric Sjöstrand på fastighetsbolaget Stadsfastigheter Malmö.

Är det värt risken om de skulle komma ut och bita någon?

–Vi får ta den risken, säger Henric Sjöstrand.

Det har alltså hänt att stakethundarna rymt och att oskyldiga drabbats. Enligt polisen har minst tio rymningar dokumenterats de senaste tre åren i Skåne.

– Vi är rätt säkra på att det förekommer fler fall än de här, säger Liselotte Grant på Skånepolisen.

Hur stort problem är rymningarna bland de här hundarna.

– Det är ett problem när de rymmer eftersom de är farliga. De är inte hanterbara för vanligt folk, säger Liselotte Grant.

Björk beklagar att hans hundar bitit ihjäl sällskapshundar och han säger till SVT Nyheter att hundarna nu försetts med gps-sändare, så att förrymda hundar enklare ska kunna spåras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingela Clavenheims hund bets ihjäl. Foto: SVT
Hunduthyraren Magnus Björk. Foto: SVT
Några av vakthundarna som hyrs ut. Foto: SVT