Sedan januari 2015 har Länsförsäkringar som rutin att operationer ska granskas och godkännas av oberoende specialistläkare innan de genomförs. Foto: TT

Omotiverade operationer bakom nya regler

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga kostnadsökningarna för försäkringsbolag som säljer privata sjukvårdsförsäkringar har lett till nya regler. Tre av de största bolagen på marknaden numera kräver att operationer godkänns i förväg av oberoende specialistläkare. När de nya rutinerna infördes var mer än varannan operation inte medicinskt motiverade.

Länsförsäkringar hade under två år i rad sett att operationskostnaderna för kunder med privata sjukvårdsförsäkringar ökade kraftigt, med 20 procent både år 2013 och 2014.

Mats Arnström, produktchef för affärsområdet Hälsa på Länsförsäkringar, berättar att de inte fann några rimliga förklaringar till kostnadsökningen.

– Vi kontrollerade om det fanns naturliga förklaringar som att kunderna blivit äldre eller att det fanns nya kundgrupper, men så var inte fallet.

Över hälften av operationerna underkändes

200 slumpvis utvalda journaler granskades av en grupp oberoende specialistläkare. Journalerna gällde genomförda operationer av höft, knä och axel. Och över hälften av operationerna ansågs inte ha varit medicinskt motiverade, det vill säga de var inte vetenskapligt belagda eller byggde på beprövad erfarenhet.

– Det saknades ofta undersökningsfynd, man beskrev inte patientens symtom, man beskrev inte tidsförloppet, och man förklarade inte varför just det ingreppet måste göras. Vi fann att det i många fall inte var motiverat med ingreppet, konstaterar Olle Svensson, professor i ortopedi, som höll i studien.

I strid med socialstyrelsen riktlinjer

En del av operationerna som underkändes var dessutom i strid med socialstyrelsen rekommendationer. Det gällde vissa höftoperationer och operation av förslitna knäleder, så kallad artroskopi.

– Det fanns ett antal åtgärder där de medicinska granskarna sa att det här inte är i linje med Socialstyrelsens riktlinjer, säger Mats Arnström, produktchef på Länsförsäkringar.

Enligt professor Olle Svensson, finns det istället vetenskapliga stöd för att enklare metoder hjälper bättre som sjukgymnastik och anpassningar i vardagen. Artroskopi av knän har samma effekt som ett sockerpiller, enligt honom. 

Rutinmässig granskning infördes

Även försäkringsbolagen Euro Accident och SEB pension & Försäkring har i dag samma system för granskning. Under det år som försäkringsbolagen använt sig av oberoende medicinsk granskning, har över 4.000 planerade operationer och ingrepp satts under lupp. Och andelen underkända operationer har minskat kraftigt för försäkringsbolagen.

Många orsaker

Orsaken till att så många operationer gjorts utan att vara medicinskt motiverade kan vara många. Den behandlande läkaren träffar patienten när den kanske har väldigt ont, och vill då hjälpa patienten förklarar Olle Svensson. Enligt Länsförsäkringar finns inga bevis att det skulle vara ekonomiska motiv bakom viljan att operera mer än nödvändigt.

– Med den nya processen så säkrar vi att det inte är ekonomiska motiv som ligger bakom de medicinska beslut som fattas, säger Mats Arnström på Länsförsäkringar.

Länsförsäkringar – April 2015: 55 % Mars 2016: 13 %

Euro Accident – April 2015: 54 % Mars 2016: 21 %

SEB Pension & Försäkring – April 2015: 75 % Mars 2016: 36 %

Källa: Länsförsäkringar, SEB Pension & Försäkring, Euro Accident

Den rutinmässiga granskningen görs av ett amerikanskt bolag AMR, American Medical Review, som har oberoende medicinsk granskning som affärsidé och där skandinaviska läkare anställts. Om oenighet uppstår mellan behandlande läkare och amerikanska AMR, så kan beslutet överklagas och omprövas hos ett nyinrättat Medicinska Råd med svenska specialistläkare där professor Olle Svensson är sammankallande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer