Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera träd har fallit i samband med stormen. Fram till onsdagseftermiddagen hade Länsförsäkringar fått in 250 anmälningar under dagen. Foto: SVT/Stina Stjernkvist/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försäkringsbolagen nedringda efter Alfrida

Uppdaterad
Publicerad
Träd som förstört hus och tak som har slitits bort. Flera försäkringsbolag har under dagen blivit nedringda av kunder som fått egendom förstört av stormen Alfrida.
– Det har ringt hela dagen, säger Caroline Starck, informationschef på If Skadeförsäkringar.

Det är ännu för tidigt att säga hur stora skador som stormen Alfrida har förorsakat, men enligt flera av Sverige största försäkringsbolag är det ett hårt tryck på deras telefoner i dag.

– Just nu är det ungefär 250 anmälningar som har kommit in och det är betydligt fler än vad vi har en vanlig dag. Det ringer hela tiden. Samtidigt är dagen inte slut så vi befarar att anmälningarna blir fler, säger Johanna Herrmann, kommunikationschef på Länsförsäkringar i Stockholm.

”Anmäl från vår sida”

If Skadeförsäkringar har fått in runt 1 000 samtal och så många anmälningar att bolaget nu uppmanar människor som inte är akut drabbade att anmäla sina skador via hemsidan istället för att ringa.

– Det har varit jättemånga fler samtal än vad det brukar vara. Så vi har sagt att om man inte har drabbats akut så hoppas vi att folk vill anmäla det på vår hemsida så att de som kanske har ett hål i taket snabbt kan komma fram, säger Caroline Starck.  

Även Trygg-Hansa har fått ta emot stora mängder samtal under dagen.

– Det har varit en jämn ström under dagen. Vi har många som handlägger och alla sitter i kontakt med kunder. Det är mycket fler samtal än en vanlig dag, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på bolaget.

Alfrida skiljer sig från andra stormar

Det försäkringsbolagen kan se redan nu är att skadorna efter stormen Alfrida skiljer sig något från tidigare stormar som exempelvis Knud och Urd.

– I vanliga fall är det rätt mycket takpannor som far av och strömavbrott, och det är det nu också. Men det vi ser nu är att det är mycket mer nedfallna träd än vad vi är vana vid, säger Caroline Starck, informationschef på If Skadeförsäkringar.

Även Länsförsäkringar ser den tendensen bland skadorna.

– Ungefär 90 procent av anmälningarna i dag handlar om nedfallna träd. Det är träd som hamnar på byggnader och fritidshus, så det är grannar som ringer in och anmäler det, säger Johanna Herrmann.

Alla försäkringsbolag som SVT Nyheter har kontaktat uppger att den generella regeln är att skador på byggnader som orsakats av storm kommer att ersättas helt, utöver självrisken.

SVT Nyheter har även sökt Folksam utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet