Arkivbild. Foto: TT

Försäkringskassan står fast vid reglerna

Publicerad

Regeringens krav på att Försäkringskassan ska bryta ökningen av assistanstimmarna har inte påverkat hur man tolkat lagen. Det hävdar Försäkringskassan själv. Men SVT Nyheter kan visa att skrivningar i kassans egna dokument ger en annan bild.

I början av året skrev regeringen in en viktig formulering i sina instruktioner till Försäkringskassan, det så kallade regleringsbrevet. ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.”

Efter det införde Försäkringskassan ett nytt läkarintyg där de som söker personlig assistans ska uppge vad av den hjälp de behöver är sjukvård, eller kan räknas som ”egenvård” alltså vård som man kan göra själv hemma.

assistansersättning

Det handlar om att förtydliga reglerna, menar Försäkringskassan, och hänvisar till en ny tolkning kassan gör av en vägledande dom som kom 2012.

Ingen hjälp äta via slang

Följderna av den nya tolkningen av den domen är att mycket som i dag räknas som ett så kallat grundläggande behov, som att gå på toaletten och äta till exempel, inte längre ska ses som det. Det innebär att de timmar som det tar funktionshindrade barn som Selma eller Janna att äta via en sond i magen, inte längre ger rätt till assistans. Att behöva hjälp att äta med munnen är ett ”grundläggande behov” men inte att behöva hjälpen att äta genom en slang, menar Försäkringskassan.

Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef på avdelningen för funktionsnedsättningar på Försäkringskassan, säger att det som avgör är hur man behöver inta maten.

– Det krävs en sjukvårdande insats för att inta maten. Då är inte det ett grundläggande behov.

Men han säger att instruktionerna i regleringsbrevet inte påverkat deras nya tolkning av domen från 2012.

– Målet i regleringsbrevet har ingen påverkan på hur vi tolkar lagtexten.

Så det har ingen påverkan alls?

– Nej, där är det lagstiftningen och rättspraxis som avgör hur vi tolkar.

LÄS MER: 10-åriga Janna kan tvingas flytta till boende

Tydliga instruktioner finns

Men SVT Nyheter har tagit del av myndighetens egna nyhetsbrev. Titeln är ”Assistans ska inte ges för sjukvårdande insatser” och där står det svart på vitt att regeringens instruktioner varit en påverkande faktor för den nya tolkningen: ”Nu senast i regleringsbrevet från regeringen har det kommit signaler om att Försäkringskassans tillämpning av reglerna måste förtydligas.”

Det står ju här, i era egna dokument, svart på vitt, att det är regeringen som påverkat?

–Det som finns i regleringsbrevet är ju att vi ska bidra till att bryta timutvecklingen. Men det som också står är att vi ska se till att vi har en god kvalitet och en god rättssäkerhet. Och att vi ska ha en fungerande kontroll. Så som vi tolkar målet i regleringsbrevet så handlar det om att öka rättssäkerheten. Sedan är vår förhoppning att det ska bidra till att bryta timutvecklingen, säger Andreas Larsson på Försäkringskassan.

LÄS MER: Ministerns löften hjälper inte Selma

Kassan ändrar inget

Formuleringen om att bryta timmarna är omstridd, och i går backade ministern om just det kravet på Försäkringskassan. Regeringen kommer att ta bort den meningen i nästa regleringsbrev.

Men i dag säger myndigheten att det inte kommer att leda till några förändringar för de drabbade barnen.

–Det kommer inte att ge några följder för oss. Nej, det kommer det inte att göra för vi fattar ju beslut utifrån den lagstiftning som finns nu, och den rättspraxis som finns nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

assistansersättning

Mer i ämnet