18 procent av de kontrollerade produkterna bedömdes ha allvarliga brister. Foto: TT

Försäljningen av handsprit rusade – då upptäcktes brister och otillåtna ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av handsprit och andra desinfektionsmedel har ökat kraftigt under coronapandemin. Inflödet av nya aktörer och produkter har resulterat i brister.

– Vi har hittat desinfektionsmedel som har innehållit otillåtna ämnen eller varit felaktigt märkta, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Tillverkningen och importen av handdesinfektionsmedel ökade med flera hundra procent förra året, enligt statistik från Kemikalieinspektionen.

Myndigheten har kontrollerat 85 hand- och ytdesinfektionprodukter – 18 procent av dem bedömdes ha allvarliga brister. Vissa innehöll otillåtna ämnen medan andra hade en för låg halt verksamt ämne för att kunna vara effektiva.

– Under normala omständigheter så hade antalet brister varit uppseendeväckande, men med tanke på den snabba omställningen är det inte förvånande att en del företag inte klarar kraven i lagstiftningen, säger Jenny Karlsson, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Handla hos kända aktörer

Med anledning av pandemin var det brist på handsprit och ytdesinfektion och Kemikalieinspektionen förenklade för företag att producera och sälja produkter. Men det innebar också att alla produkter som kom ut på marknaden inte uppfyllde kraven.

– Våra råd till konsumenter är att handla hos kända aktörer som apotek och livsmedelsaffärer. Där har vi hittat färre problem medan e-handelsplatser, speciellt de som har sitt säte utanför EU oftare har brister, säger Jenny Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer