Hanna, 38 hade aldrig fått orgasm: ”Trodde jag var ett freak” Foto: SVT

Försäljningen av sexleksaker skjuter i höjden – ny teknik för kvinnlig orgasm bakom trenden

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av sexleksaker har ökat dramatiskt de senaste åren, enligt en enkät som SVT Nyheter skickat ut till återförsäljare. Några av de produkter som säljs allra mest är vibratorer som använder sig av så kallad lufttrycksstimulerande teknik.- Den här tekniken revolutionerade hela marknaden, säger sexologen Suzann Larsdotter.

En enkät som SVT Nyheter skickat ut till återförsäljare av sexleksaker visar att försäljningen av sexleksaker har ökat dramatiskt under de senaste åren. Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog på RFSU, som själv sålde sexleksaker för 20 år sedan, är inte förvånad över att försäljningen har skjutit i höjden.

– Utbudet har ökat rejält, med bättre och mer ändamålsenliga produkter, samtidigt som skammen och stigmat har minskat, säger hon till SVT Nyheter.

Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, tycker att mycket har hänt med utbudet på sexleksaksmarknaden. Foto: RFSU pressbild

Bort från 80-talsestetiken

Några av de tillfrågade återförsäljarna som märkt av det växande intresset är Apotea, där försäljningen av produkter under kategorin sex och lust har ökat med hela 400 procent de senaste fem åren, och Apoteket som sett en försäljningsökning på 15 procent sedan 2017. Flera apotekskedjor beskriver en liknande utveckling.

Onlinebutiken Vuxen.se, som specialiserar sig på intimprodukter, har haft en tillväxt på i snitt 40-50 procent per år de senaste åren, och hos konkurrenten Mshop har försäljningen ökat med 250 procent de senaste fem åren.

– Att prata om sex och sexleksaker har normaliserats alltmer. Vi har också satsat mycket på våra butiker och rört oss bort från 80-talets vision med röd sammet och skum belysning, säger Evelina Odle, pr-ansvarig på Mshop.

Populär ny teknik

Flera av återförsäljarna som SVT Nyheter har varit i kontakt med berättar om ett ökat intresse för klitorisstimulerande produkter som använder sig av så kallad ”air pressure” eller lufttrycksstimulerande teknik. Enligt Evelina Odle har den typen av vibratorer blivit mycket populära och varit deras mest sålda produkter under tre års tid.

Även hos Vuxen.se är vibratorer med lufttrycksstimulerande teknik de mest sålda produkterna för kvinnor.

”Att de blivit så omåttligt populära är för att de verkligen fungerar”, skriver Michael Ahlén, vd, till SVT Nyheter.

Sexologen: ”Den funkar såklart inte för alla”

Från början lanserades de för kvinnor som hade svårt att uppnå orgasm.

– Jag måste säga att den här tekniken revolutionerade hela marknaden, säger sexologen Suzann Larsdotter.

– Den funkar såklart inte för alla. Men för många är tekniken oerhört effektiv.

Det ha uttalats en oro för att produkterna skulle kunna påverka känsligheten hos dem som använder dem. Sexologen Suzann Larsson ser dock inga fysiska risker med användningen.

– Det finns inget som tyder på att man kan få nervskador eller svårare att få orgasm. Om man märker att man utvecklar ett slags tvångsmässigt beteende i användningen av sexleksaker så är det ofta ångestrelaterat och det kan man få hjälp med, men det handlar inte om leksakerna i sig, säger hon.

Från vibration till plugg – så funkar sex olika sexleksaker

Det finns en rad varianter av sexleksaker som riktar sig till både kvinnor och män – och som kan användas på egen hand eller tillsammans med en partner. Försäljning av sexleksaker sker både i fysiska sexbutiker, på vissa apotek samt på nätet. Här är ett urval.

1. Dildos och massagestavar

En dildo har ofta en penisliknande form och finns i olika storlekar. Många för in en dildo i slidan eller analen för sexuell njutning. Dildos som vibrerar kallas för massagestav, och dessa kan även användas för att stimulera anda erogena zoner – så som klitoris eller ollonet.

2. Vibratorer

Vibrerande sexleksaker finns i alla möjliga varianter, och kan användas för att stimulera könet eller erogena zoner. Vissa ser ut som en dildo, andra kan vara i form av en ring (så kallad penisring, se mer nedan) eller runda som ägg. En vibrator kan även vara omslutande och användas av penisbärare.

Det finns vibratorer som är inriktade på speciella delar av kroppen, så som g-punktsvibrator, p-punktsvibrator, klitorisvibrator eller analvibrator. Vibrationerna kan bland annat öka blodtillförseln till könsorganen.

3. Klitorisstimulerare

Förutom vibrerande sexleksaker, som till fördel kan användas av klitorisbärare, finns det även andra varianter av klitorisstimulerare. En av dem ger stimulans med lufttryck, sug – eller både och. Ett munstycke som placeras mot klitoris, och liksom vibratorer kan man ändra intensitet på vissa av dem. En klitorisstimulerare kan även användas på ollon.

4. Buttplugg/analplugg

Buttplugg, som även kallas analplugg, är en mindre variant av en dildo. Som namnet antyger är det en sexleksak som förs in i analen, och just pluggen gör att den inte glider för långt in.

5. Knipkulor

Slidbärare kan använda knipkulor dels för att träna slid- och bäckenbottenmusklerna genom knipövningar, dels för ökad njutning. Vissa tycker att det är skönt om kulorna är kvar i slidan vid penetration. Att ha kontroll över musklerna i underlivet ska även kunna öka chansen till att få intensiva orgasmer.

6. Penisring

En penisring kan användas för att få ett hårdare stånd – vilket kan öka njutningen vid sex. Den kan även vara till hjälp för att lättare behålla ståndet. Ringen sätts runt penisroten och det finns antingen de med eller utan vibration på marknaden.

Källa: Rfsu, Umo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.