Försämrad kvalitet på höftledsoperationer: Allt fler operationer måste göras om

Kvalitén på höftledsoperationer har försämrats på flera håll i landet. Nu får allt fler svenskar opereras om på grund av att höftledsproteserna hoppar ur led.

Det går varken att stå eller sitta – benen bär inte, och smärtan är enorm. Allt fler svenskar får nu problem med att deras nya höftleder hoppar ur led bara ett par månader efter att de opererats dit.

Ibland lyckas läkarna dra protesen tillbaka till rätt läge, men en stor andel måste opereras – ibland flera gånger. Av alla om-operationer som görs motsvarar det här var tionde operation.

”För höga produktionskrav”
-Det har vi tolkat som att kvaliteten på operationen har försämrats på vissa ställen i landet. Orsaken till det vet vi inte riktigt men vi är lite oroliga för att det kan bero på att man haft lite för höga produktionskrav, säger Johan Kärrholm, professor i ortopedi Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till SVT, och fortsätter:

-För unga och oerfarna doktorer har fått operera lite för tidigt och framför allt utan handledning.

Läkarna som arbetar med Svenska Höftprotesregistret som sammanställer all statistik om höftproteser är förvånade att andelen om-operationer ökar. Med dagens förfinade operationsteknik och dessutom stora utbud av proteser så borde situationen vara den omvända. Dessutom är skillnaderna mellan sjukhusen stora.

-Vissa sjukhus har inga patienter som drabbas av detta medan andra. Det sker på ungefär på en av 50 opererade patienter. Det är alldeles för mycket tycker vi, säger Kärrholm.

Bäst på mindre länssjukhus
I topp bland de sjukhus som gjort flest sådana här tidiga om-operationer mellan åren 2002-2005 ligger ortopedklinikerna i Sundsvall, Ystad, Borås, Hudiksvall, Gävle, Jönköping och Norrtälje.

Bäst är situationen på de mindre länsdelssjukhusen där det oftast bara är ett fåtal kirurger med lång erfarenhet som opererar.
-Om man drabbas av en tidig om-operation så är risken väldigt stor att man drabbas av fler problem. Det pekar på att det är oerhört viktigt att göra första operationen så noggrant som möjligt, avslutar Johan Kärrholm.

Förra året gjordes det närmare 14.000 höftprotesoperationer i Sverige.

Ur Lina Millers reportage

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer