Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskare: Handlare avgör när kontanter försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Handlarna avgör när kontanterna försvinner från det svenska samhället. Det menar Niklas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik, som gjort en stor studie kring kontantanvändning.

– Hälften av Sveriges handlare kan tänka sig sluta hantera kontanter 2025, säger Niklas Arvidsson.

Under 2016 gjordes en stor studie där acceptansen av kontanter undersöktes bland handlare i de mest kontantintensiva branscherna. 26 procent av handlarna svarade att de kan tänka sig att sluta med kontanter 2020 och ytterligare 24 procent svarade att de kan tänka sig att sluta med kontanter fem år senare, 2025.

– Det innebär att hälften av Sveriges handlare kan tänka sig sluta hantera kontanter 2025, säger Niklas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Arvidsson menar att konsumenter i dag föredrar kortbetalning och att banker har ett större intresse av att man betalar med kort.

– Korten är en bättre affär för bankerna, säger Niklas Arvidsson.

Kontanter kvar

Sveriges riksbank tror däremot att användandet av kontanter kommer finnas kvar under en överskådlig framtid.

– Vi tror att kontantanvändandet kommer gå ner men vi tror inte att kontantanvändningen kommer att försvinna, säger Tomas Lundberg, presschef vid Sveriges riksbank.

Riksbankens senaste undersökning om svenskarnas betalningsvanor från 2018 visar att svenska hushåll använder elektroniska betalningsmedle i allt större utsträckning. Bankkortet är det mest använda betalningsmedlet. I undersökning intervjuades cirka 2000 slumpvis utvalda personer i åldern 16-84 år under våren 2018.

Lagen styr

Niklas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Foto: KTH

Niklas Arvidsson säger att studiens resultat inte säger emot Riksbanken, då den styrs av lagstiftningen som säger att kontanter är ett lagligt betalmedel.

– Så länge den lagstiftningen finns kvar kommer kontanter att finnas kvar, säger Arvidsson och fortsätter:

– Vi tittar på den praktiska användningen av kontanter och den kommer vara så pass låg om fem, sex år att man i praktiken är kontantlös.

För- och nackdelar med kontanter

Fördelar:

Du kan göra betalningar anonymnt.

Transaktionen kostar inget.

Ett bra komplement till andra betaltjänster då du inte är beroende av el, internet eller annan teknik.

Vissa grupper i samhället, till exempel äldre, är mer bekväma, vana och trygga med att använda kontanter.

Nackdelar:

Kostnader för hela systemet med kontanter.

Risk för att bli rånad.

Stora kostnader för handlare att hantera kontanter, till exempel transport, försäkringar och säkerhet.

Det kan vara bekvämare att använda ett elektroniskt betalsätt som är tillgängligt hela tiden jämfört med att uppsöka en bankomat regelbundet.

Källa: Niklas Arvidsson, docent och lektor i industriell dynamik vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.