Anders Tegnell på FHM, som får sig en känga på DN Debatt Foto: TT Nyhetsbyrån

Tegnells svar på skarpa kritiken i DN-debatt: Grundläggande felaktigheter

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade i dag på den massiva kritik som framförts av 22 forskare på DN Debatt mot hur myndigheterna

skött coronapandemin.

– Det finns en grundläggande felaktighet i den artikeln, säger Tegnell och hänvisar till de dödstalssiffror som forskarna i DN utgår ifrån.

22 forskare, professorer och läkare kräver på Dagens Nyheters debattsida att politikerna bör gripa in med tuffare tag mot coronapandemin. De skriver att den hållning som Folkhälsomyndigheten har haft har misslyckats och dömer ut myndigheternas agerande ur flera aspekter.

”De folkvalda, de som har det övergripande ansvaret, måste gripa in, det finns inget annat val”, skriver de och hänvisar till den senaste statistiken som talar om att Sverige har en dödlighet tio gånger så stor som i Finland. 

Coronapandemin

Vidare skriver de att FHM rådde alla symptomfria hemvändare från de italienska alperna att leva som vanligt och att de fortfarande vägrar att acceptera att smittspridning från symptomfria på ett väsentligt sätt har bidragit till dödligheten bland äldre. Nu när Sveriges kurvor skiljer sig från grannländernas så menar de att myndigheten fortfarande är ”obenägen att ändra sina rekommendationer”.

”Vid minst fyra tillfällen har man från Folkhälsomyndighetens sida hävdat att smittspridningen har planat ut eller kommer att avta. Det har den inte gjort.”, skriver de.

Tegnell: Dödstalen stämmer inte

Folkhälsomyndigheten fick svara på forskarnas kritik på dagens presskonferens och Anders Tegnell inledde med att starkt förneka påståendet att myndigheten inte arbetar utefter någon strategi.

 – För det första vill jag absolut förneka att vi inte har en genomarbetad strategi. Det har vi visst, sade Tegnell.

Tegnell menar att siffrorna i debattartikeln inte stämmer, att ”det finns ett antal grundläggande felaktigheter i den artikeln.”

Han påpekade också att en del länder, som Italien, endast registrerar de dödsfall som inträffar på sjukhus – vilket gör det svårt att jämföra antalet dödsfall mellan olika länder.

– Dödstalen de citerar är felaktiga, de stämmer inte med de svenska dödstalen, sade Anders Tegnell.

”Siffrorna mindre viktiga”

Under eftermiddagen gjorde författarna bakom debattartikeln ett förtydligande.

”De citerade siffrorna i sig är i vårt tycke mindre viktiga än den principiella utveckling av pandemin vi försöker peka på.

De siffror som vi använder i vår debattartikel överensstämmer med de tre mest använda internationella statistiksidorna, nämligen WHO:s hemsida, Johns Hopkins School of Medicine's hemsida och Worldometers hemsida. Dessa sidor hämtar i sin tur materialet ur den dagligen uppdaterade rapport över samtliga kända fall i världen som finns tillgänglig på European centre for Disease prevention and control (ECDC)'s hemsida.”, skriver de.

Här kan du se hela dagens presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet