Foto: TT

Forskare: Ledningens direktiv sätter poliser i rävsax

Uppdaterad
Publicerad

Polisen står inför ett dilemma. Polisens ledning har bestämt att etnicitet inte får vara en faktor när man väljer ut vilka som ska kontrolleras i de tillfälliga gränskontrollerna. Samtidigt ges poliserna möjlighet att välja vilka man kontrollerar, om man har ”goda grunder”. – Det blir en rävsax för poliserna, säger sociologen Daniel Görtz.

Från och med i dag inför Sverige tillfälliga gränskontroller för att få kontroll över vilka som reser till Sverige och begränsa trycket på migrationsverket efter den senaste tidens flyktingströmmar.

Från polisledningen är direktivet att vilka som ska väljas ut för kontroll i de tillfälliga gränskontrollerna inte ska ske utifrån etnicitet, språk eller hudfärg.

– Vi har inom svensk polis valt att inte välja ut dem på de premisserna, just för att inte hamna i en situation där personer riskerar att diskrimineras, säger polisens presschef Fredrik Wallen till SVT Nyheter.

”Slumpmässiga urval”

Han förklarar att polisen kommer utföra något som heter partiella kontroller, alltså att man inte kontrollerar alla utan gör ett urval på grund av resursbrist.

– Vi kommer göra slumpmässiga urval eftersom det inte praktiskt går att kontrollera alla. Sen kan det visa sig att här sitter några personer som uppenbart bör kontrolleras. Då resonerar vi på samma sätt som vid inre utlänningskontroller.

Hur väljer polisen vilka som då kontrolleras?

– Det ska finnas goda grunder. Det ska finnas en formell orsak till urvalet som går att motivera, säger han.

Forskare: Paradoxala direktiv

Forskaren Daniel Görtz har nyligen släppt en doktorsavhandling där han undersöker hur arbete med etnicitet påverkar polisers vardag. Enligt honom kan det här uppstå problem eftersom han menar att polisen får paradoxala direktiv.

Polisen ska göra sitt jobb och kontrollera så att de som kommer till Sverige också söker asyl i Sverige. Samtidigt som polisen alltså inte får göra sitt urval efter personernas etnicitet.

– Det är ett ganska cyniskt direktiv eftersom de som offras är de på golvet. Det är väldigt få av de som kan vara föremål för de här kontrollerna som inte har ett etniskt utseende annat än svenskt. Men ändå får inte poliserna använda sig av etnicitet när de gör sitt urval.

Rävsax för polisen

Han menar att det blir de enskilda poliserna som kommer få kritiken eftersom det är enskilda poliser som ska bedöma när man har tillräckligt goda skäl att frångå slumpen.

– Etnicitet får inte blandas in i goda grunderna men det kommer det att göras. De gör fel om de inte gör sitt arbete och de gör fel om de går ut och kontrollerar. Det blir en rävsax för poliserna, säger han.

En polis som intervjuats av Dagens Nyheter har utryckt oro inför gränskontrollerna:  ”folk får inte dra upp rasistkortet bara för att vi kontrollerar folk med mörkare hudfärg.” Daniel Görtz menar att den oron är vanlig i poliskåren och kan leda till ännu större problem.

– Poliser använder sig av etnicitet till vardags i arbetet. Samtidigt som de kan känna att de inte prata om det utan att riskera att kallas för rasister. Det kan då uppstå en spricka mellan allmänhet och polis. Och om poliser tror att de oavsett vad gör kommer att uppfattas som rasister kan det leda till faktiska övertramp, säger han.

”En helt ny situation”

Enligt polisens presschef Fredrik Wallen är det dock för tidigt att dra slutsatser om vad som kommer att hända. Och han menar att det finns en hög kompetens hos polisen, vilket visat sig under de senaste veckornas då stora mängder flyktingar kommit till Sverige.

– Poliserna i Sydsverige haft en stor anstormning den senaste tiden och vår bild är att våra medarbetare har hanterat det bra. Men man ska komma ihåg att det här är en helt ny situation och vi kommer utvärdera varefter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet