Forskare: ”Målet om 10 000 fler polisanställda kommer inte nås”

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli 10 000 fler polisanställda till 2024. Men enligt en forskare som utrett provet till polisutbildningen, så är det osannolikt att målet kommer att uppnås – det är för många sökande som underkänns.

– Det finns inte en chans, det är statistiskt omöjligt, säger Anders Sjöberg.

Drygt halva tiden har nu gått sedan regeringen gav polisen i uppdrag att bli 10 000 fler till 2024. I slutet av juli i år hade antalet anställda inom polisen ökat med 6 956 personer sedan målet infördes 2016, men bara var fjärde är utbildad polis, resten civila.

Regeringen har inget krav på hur många av de 10 000 som ska vara poliser, men polismyndigheten har själva ett mål om att 70 procent av de anställda ska utgöras av poliser i slutet av 2024.

För att det ska gå behöver fler utbilda sig. De senaste nio terminerna har platser stått tomma på polisutbildningen, vissa terminer upp till 40 procent av platserna.  

– Man har en urvalsmodell som inte tar fram tillräckligt många poliser, säger Anders Sjöberg, docent i arbetspsykologi vid Stockholms Universitet. 

Han har tillsammans med flera andra forskare utrett antagningsprocessen till polisprogrammet, och menar att det i dag är orimligt många som underkänns. Dessutom underkänns de på grunder som forskargruppen, enligt Anders Sjöberg, inte har fått tillräcklig insyn i – trots att de skrivit på sekretessavtal med polisen. 

– Vad är det som gör att de inte är tillräckligt bra för att komma in på polisutbildningen? Jag har inte en aning, vi har inte fått reda på det. Allt är sekretessbelagt, säger Anders Sjöberg. 

Svårt att ta sig igenom testerna

För att bli antagen behöver man klara en rad psykologiska och fysiska tester. Testerna görs i en viss ordning, och presterar man inte tillräckligt bra så avbryts provet och den sökande tillåts inte göra fler tester. När sista testet är genomfört, så har mellan 90 och 95 procent av de som vill bli poliser sorterats bort, enligt de senaste årens statistik.  

Anders Sjöberg tycker att man ska låta fler personer göra alla tester, utan risk att slås ut direkt. Vilka som får påbörja utbildningen ska avgöras genom en sammanvägd bedömning av resultaten från alla tester. 

Finns det inte en risk att det blir fler olämpliga poliser då? 

– Jag och mina medarbetare i det här projektet tror inte det. Vi har en bra polisutbildning, så låt dem börja polisutbildningen, säger Anders Sjöberg.

Öppnar för förändring i antagningen

Max Lutteman är ansvarig för uppdraget Attrahera till Polisen, som låtit forskarna undersöka antagningsprocessen. Han vill inte kommentera kritiken om att information ska ha sekretessbelagts. 

– Jag vet inte vad han har tagit del av och inte, så jag kan inte svara på den frågan, säger Max Lutteman. 

Han håller inte med om att det är omöjligt att uppnå målet om 10 000 fler polisanställda med nuvarande urvalsmodell, men öppnar ändå för att det snart kan komma att ske en förändring i antagningen. Bland annat finns ett förslag om att förändra den så kallade kravprofilen, som styr vilka som kommer in på utbildningen. 

– Vi har lagt ett förslag som kommer att beslutas om inom kort, någon gång i september tror vi, säger han.

Texten har uppdaterats med en ny siffra på antalet nyanställda inom polisen sedan 2016. I en tidigare version användes en siffra från 31 december 2020. Nuvarande siffra är från 31 juli 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.