Enligt forskaren Cecilia Åse, th, vill flera politiker få monarkin att framstå som modern. Foto: TT och Maria Skuldt

Forskare: Man vill undvika ett kungahus som sticker i ögonen

Uppdaterad
Publicerad

Sex riksdagspartier vill att man ska tillsätta en parlamentarisk utredning som bland annat ska se över anslagen till kungafamiljen. Något som forskaren Cecilia Åse ser som ett försök att undvika kritik mot kungahuset.

Anslaget till kungahuset måste begränsas när kungafamiljen växer, det skriver representanter från alla riksdagspartier utom V och SD på SvD Debatt. Politikerna befarar att kungahusets legitimitet och förtroende annars riskerar att undergrävas.

Vill undvika provokation

– Min tolkning är att det handlar om att man ska undvika att det blir någon typ av kunglig priviligierad klass som sticker i ögonen, säger Cecilia Åse, statsvetare med genusprofil och författaren bakom boken ”Monarkins makt”.

Bottnar i grundlagen

Enligt Cecilia Åse har det länge funnits en ambition från politiskt håll att få den svenska monarkin att framstå som modern. En ambition som hon till stor del menar beror på att man vill undvika kontroverser kring den rådande regeringsformen.

– Det finns en stark politisk tanke om att man inte vill riva i grundlagar eftersom det är grunden i en stark demokrati. Således vill man även så långt det går undvika en strid om statsskicket, förklarar Cecilia Åse.

Försvårar för monarkimotståndare

Cecilia Åse menar vidare att det blir det svårare för monarkimotståndare att argumentera mot en monarki om den är jämställd och inte försörjer 30 personer med statsmedel.

– Hade man exempelvis inte ändrat till en könsneutral tronföljd på 80-talet hade det varit mycket svårare att argumentera för en monarki, säger hon och fortsätter, att behålla en anakronistisk institution i ett modernt samhälle kräver helt enkelt sina justeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.