Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun på första maj. Foto: TT

Forskare: ”Nordiska motståndsrörelsen är en våldsam sekt”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag startar politikerveckan i Almedalen och nytt för i år är att den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har fått demonstrationstillstånd och kommer att vara på plats i Visby. En rörelse som inte skyr våldsanvändning för att nå sina mål och som nu försöker att etablera sig som ett politiskt parti.

Forskaren Christer Mattsson är verksam vid Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet. Han har följt vitmaktrörelsen sedan 90-talet och enligt honom utgör den Nordiska motståndsrörelsen ”en typiskt våldsam sekt”.

– Det som kännetecknar en sekt är att man väntar sig en nära förestående undergång, i det här fallet är det folket eller rasen som håller på att gå under. Man ser det som sin uppgift att bekämpa fienden och att hitta folkförrädarna bland eliten, säger Christer Mattsson.

Almedalen 2017

Runt 150 medlemmar

Nordiska motståndsrörelsen växte fram ur Nationell Ungdom som bildades på 1990-talet. Hur många sympatisörer och medlemmar gruppen har är inte känt. Uppskattningsvis finns det omkring 150 aktiva medlemmar i Sverige, och enligt forskaren Christer Mattsson tyder mycket på att rörelsen under den senaste tiden har vunnit ny terräng.  

– Vi ser en uppgång, både i antalet aktiva medlemmar och aktiviteter. Men vad de tänker göra med sitt våldskapital, det återstår att se, säger Christer Mattsson. 

LÄS MER: Nazister kommer till Almedalsveckan

Offentliga aktiviteter har ökat

Säkerhetspolisen delar bilden av att antalet offentliga aktiviteter inom vitmaktsmiljön har ökat under senare tiden. Något som gjort den synligare i samhället. Ahn-Za Hagström är chefsanalytiker på Säkerhetspolisen. 

– Det är svårt att hitta en entydig förklaring till varför, men det kan handla om behovet att marknadsföra sig. Om man exempelvis satsar på att framstå som ett seriöst politiskt parti så behöver man vinna anhängare, säger hon. 

Vad är det som gör att det är gynnsamt just nu? 

– Händelser i omvärlden gör att organisationer och aktörer kan uppleva att de har ett brett stöd för den verksamhet de bedriver. Det kan exempelvis handla om att man upplever ett stöd hos allmänheten för ett mer restriktivt flyktingmottagande. Det gör de här aktörerna upplever att det finns ett momentum som kan utnyttjas eller exploateras i propagandasyfte, säger Ahn-Za Hagström.

Kommunfullmäktige på flera orter

Sedan några år tillbaka är Nordiska motståndsrörelsen även ett politiskt parti och har plats i både Ludvika och Borlänge kommunfullmäktige, via Sverigedemokraternas öppna listor. Trots det skyr rörelsen inte våld som medel för att nå sina politiska mål, det menar forskaren Christer Mattsson.   

– Det är en nationalsocialistisk kamporganisation som har som målsättning att avskaffa demokratin, säger han. 

Med vilka medel? 

– Det är en revolutionär rörelse så den tänker göra det ytterst med våld.

Likheter med terrorsekter

Christer Mattsson menar att det finns likheter mellan dem han kallar för jihadistiska terrorsekter och nationalsocialistiska terrorsekter. Men enligt honom finns stora skillnader i hur vi uppfattar våldet från de olika rörelserna. Det eftersom nazisternas våld riktar sig mot vissa specifika grupper och inte den breda massan i västvärlden.

LÄS MER: Statsvetare: Almedalen kan stärka Nordiska motståndsrörelsen

– En jihadistisk rörelse riktar sitt våld mot ett majoritetssamhälle och deras attentat kan drabba vem som helst. En nationalsocialistisk rörelse kommer att gå till angrepp mot människor långt ut på vänsterkanten, människor med annan hudfärg och människor som man uppfattar som traditionella fiender till nationalsocialismen. Som allmänhet tror jag inte att man upplever samma rädsla för nationalsocialismen, det vill säga om man inte är en av de utsatta grupperna. I den meningen tror jag att vi underskattar deras våldskapital, säger Christer Mattsson.

”Vi använder inte våld för politiska mål”

Pär Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen, motsätter sig bilden av att de använder våld för att uppnå sina mål. 

– Vi använder inte våld för att uppnå politiska mål. Vi använder det i självförsvarssyfte. Det är inte sällan som sådana som är emot yttrandefrihet försöker att stoppa oss när vi delar ut flygblad eller demonstrerar eller något annat, säger Pär Öberg.

Tar inte avstånd

Å andra sidan tar han inte avstånd från våldshandlingar med misstänkt koppling till rörelsen. Flera av organisationens aktiva medlemmar är dömda för olika våldsbrott och nyligen åtalades tre personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen för att ha genomfört bombdåd i Västsverige, bland annat mot en flyktingförläggning. I en intervju med SVT får Pär Öberg frågan om hur han ser på misstankarna. 

Just nu sitter tre personer åtalade för bombdåd i Västsverige, de har tidigare haft koppling till er? 

– Ja, säger Pär Öberg.   

Har ni tagit avstånd från dem? 

– Nej, vi ser ingen anledning till att ta avstånd från människor som systemet pratar illa om utan vi vill själva ta del av utredningen och kommer att göra en egen utredning när vi har alla fakta på bordet. 

Om det skulle vara så att de här tre personerna har utfört de här bombdåden, hur ser ni på dem då?  

– Det förhandsspekulerar jag absolut inte om.

Simon Lindberg (Nordiska motståndsrörelsens ledare /red amn) har utryckt sitt stöd, eller kanske snarare sin förståelse för de här NMR-medlemmarna som åtalas för bombdådet i Västsverige, har du någon förståelse för det? 

– I det här samhället håller man på med ett planlagt folkutbyte. Det är inte så konstigt att folk tar lagen i egna händer. Vi har full förståelse för att det väcker frustration. Jag är snarare förvånad över att svensken inte gör mer än vad de gör, säger Pär Öberg.

Inte ett hot mot demokratin

Säkerhetspolisen bedömer inte att vitmaktmiljön och Nordiska motståndsrörelsen är ett hot mot demokratin som helhet, men att den kan utgöra ett hot för enskilda personer. 

– De här aktörerna ser ingen motsättning i att både vara del av en parlamentarisk demokrati i form av att ta plats i kommunfullmäktige och att samtidigt förespråka ideologiskt motiverade brott för att påverka demokratin, säger Ahn-Za Hagström.

LÄS MER: Kvinnonätverk bojkottar Almedalen på grund av rasism

Fakta

Fotnot: Segerstedtinstitutet inrättades vid Göteborgs universitet den första juli 2015. Institutets uppdrag är att bidra till kunskapsutveckling kring preventivt arbete mot våldsutövande ideologier och strukturer samt rasistiska organisationer. 

Källa: Segerstedtinstitutet (http://segerstedtinstitutet.gu.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet