Niklas Arnberg, professor i virologi, bedriver forskning på antivirala läkemedel i Umeå. Foto: Per Leandersson/SVT

Forskarnas nya vapen – så ska nästa pandemi stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin är inte den sista pandemi världen kommer att drabbas av. Faktum är att världen står förhållandevis maktlös inför nya virus som riskerar att spridas på liknande sätt som covid -19. Men i Umeå håller forskarna på att ta fram nya vapen för att stoppa framtida pandemier.  

– Här är ett provrör med coronavirus, här har vi zikavirus. Niklas Arnberg, professor i virologi, har handskar på sig när han tar ut provrör ur den 80-gradiga kylan i frysen på labbet.  

På labbet i Umeå har den minskande smittspridningen inte inneburit någon lättad arbetsbörda. Här är man nämligen i full gång med att ta fram mediciner för att kunna stoppa nästa pandemi. Även om vaccin har utvecklats rekordsnabbt mot covid-19 saknas fortfarande den pusselbit som hade kunnat bromsa viruset innan det blev en pandemi, en medicin, ett antiviralt läkemedel som hade kunnat sättas in redan från början för att trycka tillbaka viruset. 

Både förebygga och bota

En antiviral medicin kan både förebygga, minska smitta och bota, men till skillnad från bakterier, där vi har antibiotika mot nästan alla sorter i dag, finns bara ett fåtal mediciner mot virus.  

– Forskningen har kommit igång senare på virus än på bakterier, säger professor Niklas Arnberg. Idag finns redan hundratals virus som kan bli nästa pandemi som världen drabbas av. Ändå finns det idag bara antiviraler mot en handfull av dem. 

HIV och Hepatit C är virus som i dag kan behandlas framgångsrikt med antiviraler, men mot coronavirus och mot nästan alla andra virus står vi fortfarande maktlösa. 

Antiviraler ska högprioriteras

WHO har nu slagit fast att forskningen på antiviraler ska högprioriteras.  Och detta kan förhoppningsvis leda till att vi står bättre rustade inför nästa pandemi. 

Niklas Arnberg och forskarna i Umeå är bara en av alla grupper i världen som arbetar för fullt med att söka efter nya vägar att angripa virus.  

– Här testar vi en kolhydratbaserad teknik för ett sånt här antiviralt läkemedel. Förhoppningen är att få fram en medicin som ska kunna tas som nässpray eller vi en inhalator. Den ska kunna sättas in mot ett nytt virus och användas innan man hunnit få fram vaccin mot just det viruset. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.