Outi Hovatta, professor i obstetrik och gynekologi på laboratoriet på Fertilitetskliniken där äggfrysning genomförs. Foto: Ulf Sirborn/TT

Forskaren om äggfrysning: ”Åldern är väsentlig”

Publicerad

Ju senare du fryser ner dina ägg – desto mindre chans att bli gravid när äggen sätts in. Det säger Outi Hovatta, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet.

Hur ser chanserna ut att bli gravid med hjälp av nedfrysta ägg?

– Chansen är inte lika stor, men det är tekniskt fullt möjligt. Vissa kvinnor behöver det här, till exempel kvinnor som ska behandlas med cellgifter eller har andra sjukdomar. Det är en annan sak när det är sociala orsaker som ligger bakom beslutet att frysa ner dina ägg, till exempel att man vill skjuta på graviditeten på grund av arbete. De kvinnorna måste känna till riskerna med att skjuta upp graviditeten och de sociala förmånerna i Sverige är så bra att vi inte har någon anledning att göra det. Att frysa ner dina ägg är naturligtvis bättre än inget, men det är svårt att garantera en graviditet.

Korrespondenterna

Vad avgör om det blir ett barn eller inte?

– Mycket beror på individuella egenskaper och fertilitet, som man kan testa före behandling. Dessutom är åldern väsentlig. Kvaliteten på äggen försämras med åren. Är du till exempel 38 år när du fryser in dina ägg är chansen väldigt låg. Om man däremot fryser ner äggen vid 20 års ålder är chansen ganska bra.

Vad säger statistiken?

– Det har kalkylerats, för några år sedan. De siffrorna säger att man behöver minst sex nedfrysta ägg i genomsnitt för att bli gravid. Men det säger ingenting om individen, utan är bara ett genomsnitt. För vissa kvinnor räcker inte det.

Vad erbjuds i Sverige?

– I Sverige erbjuds alllmän äggfrysning endast på privata fertilitetskliniker. Inom den offentliga vården erbjuds den endast till kvinnor med sjukdomar som kan leda till infertilitet, till exempel efter cancerbehandling.

Se ”Korrespondenterna” om fertilitetsindustrin i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet