Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet. Foto: SVT / TT

Forskaren avlivar: Fyra myter om åska

Uppdaterad
Publicerad

Gummistövlar skyddar mot blixtnedslag – medan mobiltelefoner tvärtom ökar risken för att bli träffad. Det här är några vanliga missuppfattningar om åska. Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, avlivar fyra myter om väderfenomenet.

Det är bra att ha gummistövlar när åskan går, men det går lika bra med andra skor. Foto: Morten Holm/NTB/TT

1. Gummistövlar skyddar mot åska

– Det är en myt, men man måste titta lite närmare på den. Vad du har på dig har ingen betydelse för sannolikheten att du ska träffas av blixten, men det är bättre att ha på sig skor än att vara barfota om blixten slår ned i närheten av dig. Om du är barfota kan en större ström komma in i kroppen.

Att prata i mobilen ökar inte risken för att bli träffad. Foto: Jessica Gow/TT

2. Risken för att träffas av blixten ökar om du pratar i mobiltelefon

– Jag tror att den här myten startades av en läkare i Storbritannien efter att en person som pratade i telefon hade träffats av blixten. Men mobiltelefoner avgör inte var blixten slår ned, däremot kan de ha betydelse för vad som händer om man träffas. Om man har ett metallföremål nära örat kommer strömmen att koncentreras där, den kan gå in genom örat och vidare till hjärnan. Så ur den aspekten är det inte bra att tala i mobiltelefon. Samma sak gäller för hörlurar om man lyssnar på musik.

Ett blixtnedslag i Plummer Building i Rochester, Minnesota, i USA. Foto: Matt Miller/AP/TT

3. Blixten slår aldrig ned två gånger på samma ställe

– Det är en myt, även om det är sällsynt att det händer. I höga torn kan det hända flera gånger, det finns till exempel ett torn på bergstoppen Säntis i Schweiz, som används för experiment, och där slår blixten ned hundra gånger om året.

Ett blixtnedslag i Kansas i USA. Foto: Travis Heying/AP/TT

4. Om du träffas av blixten så dör du

– Nej det stämmer inte. Ungefär 80 procent överlever ett blixtnedslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.