Skillnaden i medelinkomst och arbetslöshet mellan Husby och Stockholm stad. Foto: SVT Design

”Vi håller på tills vi blir sedda”

Uppdaterad
Publicerad

Ilska, utanförskap, arbetslöshet och en känsla av att vara osynlig är några av de faktorer som gjort att upplopp och vandalisering härjar Stockholms förorter – både enligt forskare, och ungdomarna själva.

– Om någon hade kommit hit en vanlig helg skulle de se vad som händer här. Ingen jobbar, alla bara står i centrum. När det har varit så i flera år går man till slut fel väg. Om vi inte bränner bilar kommer vi aldrig att höras – vi måste göra det för att politikerna ska komma hit, säger en ung man till SVT. Han bor i Husby, den förort som hittills drabbats värst av upplopp och skadegörelse.

Enligt en undersökning från Stockholm stad är fler än dubbelt så många arbetslösa i Husby jämfört med i Stockholm stad. Inkomstklyftan är stor – 195.000 kronor i medelinkomst per år  i Husby jämfört med 327.000 kronor per år i Stockholm stad.

Stockholmsupplopp

– I grund och botten ligger arbetslöshet, dåliga skolresultat, bristen på framtidstro, allmän avoghet och aversion mot samhället med polisen som dominerande myndighet – en myndighet som uppfattas uppföra sig överlägset och kränkande. Det finns tusen problem som ligger i botten och skapar förutsättningar för busarna att sätta i gång, säger Jerzy Sarnecki, professor i Kriminologi, till TT.

”Det beror på segregation”

Människor i Husby vittnar om att utanförskap och desperation efter uppmärksamhet är utlösande faktorer till det som hänt. Tillsammans med ilska mot polisen efter att en 69-årig man sköts till döds i sin lägenhet.

I en studie gjord vid Stockholms universitet har man kommit fram till att det i segregerade områden finns en större chans för upplopp. Bo Malmberg, professor vid Kulturgeografiska institutionen, är en av forskarna bakom studien. Enligt honom underlättar segregation upplopp genom att många människor som känner sig utsatta samlas på en plats.

– När det bryter ut sådana här oroligheter är det ofta enskilda händelser som utlöser, som den skjutne mannen i det här fallet. Men konsekvenserna, alltså upploppen, beror på underliggande faktorer. Västra Stockholm har oerhört hög segregation – i nivå med Rosengård, säger Bo Malmberg till SVT.

Upploppen sprider sig

Jerzy Sarnecki menar att de ungdomar som ligger bakom själva vandaliseringen ofta redan är kriminella personer som söker en känsla av makt och kontroll.

– Sedan får de med sig andra människor för att det finns reella konflikter och problem i botten.

Oavsett vilka motiv och faktorer som ligger bakom ungdomarnas ilska står en sak klart: Läget i Husby är akut. Nu har oroligheterna även spridit sig till ett tiotal andra förorter i Stockholmsområdet.

För tredje natten i rad vandaliserade ungdomar och tänder eld på bilar. En 21-årig man som känner många av dem som deltagit i upploppen berättar att de kan hålla på länge för att uppnå sitt mål – att bli sedda.

– Det måste bli en förbättring vad gäller arbetslöshet och andra saker här. Man vill att politikerna ska komma hit och prata med ungdomar direkt, säger han till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet