Jon Arnemo är forskare och expert på vilt, fiske och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Foto: Privat

Forskningen entydig – blyammunition dödar örnar

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att kungsörn dör av blyförgiftning och att bly är en hälsofara även för människor. Hundratals ton blyhagel hamnar i naturen eftersom jakt med blyammunition är tillåten. Forskarna ser ett tydligt samband mellan örnars blyhalter och jakt.

Det är vetenskapligt väl dokumenterat att bly är skadligt, både för djur och människor. Örnar, men även järv och björn får i sig blyrester genom slaktavfall som jägare lämnar i skogen eller av skadeskjutna kadaver. Det räcker med små mängder bly för att örnar ska få sämre flygförmåga, vilket leder till att de dör av svält, visar studier.

Hälsovådligt för människor

Människor som äter viltkött har högre mängd bly i blodet. Enligt Livsmedelsverket ska man skära bort och kassera tio centimeter runt skottsåret på vilt som skjutits med blyammunition.

I Danmark och Nederländerna är det förbjudet att jaga med blyammunition. I Sverige är bly tillåtet, utom i våtmarker och i samband med sportskytte.

Vill inte verka för förbud

Svenska jägareförbundet publicerar rekommendationer om miljövänligare ammunition som stål och koppar i stället för bly. Men förbundet vill inte driva frågan om ett förbud. En del anser att stålhagel har sämre effekt och leder till fler skadeskjutningar och att de hårdare stålhaglet leder till rikoschetter.

– Det börjar komma bra produkter men inte för alla kaliber. Detta är ingen quickfix. Vi säger inte hurra till bly, vi vill fasa ut det men det får inte riskera djuretiken, säkerheten och tillgängligheten.

Är det inte oetiskt att örnar dör av blyförgiftning och att kött kastas?

– Jag håller med om det, absolut. Men vi kan inte klandra jägarna. Alla har inte råd att byta vapen. Det vore en katastrof om en hel jägarkår slutade att jaga.

Konservativa jägare

-  Jägare är konservativa. De kommersiella intressena arbetar tillsammans med jägarförbundets lobbyister i Bryssel och motarbetar ett förbud mot blyammunition, säger Jon Arnemo, forskare och expert på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Alla vet att blyet är hälsofarligt för människor och djur. Vi ser ett tydligt samband mellan ökande blyhalt i örnar när säsongen med älgjakt börjar, säger han.

Bly vanligaste ammunitionen

Övervägande delen av de kulor som används i älgjakt innehåller bly. De alternativa kopparkulorna utgör bara sju procent av försäljningen hos Gyttorp, som är den största grossisten. När det gäller hagel står blyammunition för jakt för hela 75 procent av deras ammunitionsförsäljning i Sverige.

Den svenska regeringen avvaktar den utredning som Europeiska kemikaliemyndigheten gör om en begränsning av bly i ammunition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.