Helene Hellmark Knutsson och Macchiarini. Foto: TT och SVT

Forskningsministern: Lagskärpning på väg

Uppdaterad
Publicerad

Både forskningsministern och landstingsrådet i Stockholm hade gärna sett att utredningen om Macchiarini fortsatt. Nu förbereds en lagändring.

– Ingen patient ska utsättas för experiment, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson delar åklagare Jennie Nordins uppfattning att lagstiftningen bör skärpas vad gäller forskningsfusk.

Utredaren Gudmund Toijer ska i december lägga fram förslag om hårdare straff för den som gör sig skyldig till forskningsfusk. Påföljden är i dag maximalt sex månaders fängelse.

Macchiarini-skandalen

– Det är verkligen förskräckligt det som hänt, och vi påminns om det lidande som patienterna utsatts för. När det gäller straffansvaret är det bra att det är grundligt utrett, men det framkom ju också att brott mot etikprövning inte kunnat göras på grund av den korta preskriptionstiden, säger forskningsministern och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att vi har ett förtroende för forskningen, och att etikprövning sker. Ingen patient ska utsättas för experiment.

”Helt klart att felaktigheter har begåtts”

Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholm, är besviken över att ärendet inte kunde tas vidare.

– Det hade varit bra om det här hade kunnat prövas rättsligt och granskningen fortsatt.

Ella Bohlin har inga synpunkter på åklagarnas eller polisernas arbete, men tror att en prövning hade behövts.

– Det är helt klart så att felaktigheter har begåtts. Jag tycker att det är synd att man inte kan bevisa det och gå vidare. Om offren ska kunna få en ordentlig upprättelse tror jag att det hade varit bra om man kunnat pröva det här rättsligt.

TV: Tre patienter dog efter operationer – Macchiarini frias

LÄS MER: Kritiserade kirurgen slår tillbaka: ”Har inte agerat oaktsamt”

LÄS MER: Detta har hänt: Skandalen kring stjärnkirurgen Paolo Macchiarini

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet