• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: TT

Förskolor stoppar riskakor efter varningen

Livsmedelsverket ändrade rekommendationer när det gäller ris får konsekvenser. På en mängd förskolor stoppas nu riskakor helt.

SVT har tidigare i dag rapporterat om att Livsmedelsverket ändrar sina kostråd om ris eftersom det kan innehålla höga mängder arsenik. Bland annat avråds barn under sex år helt från att äta riskakor. De ändrade rekommendationerna har fått skolkoncernen Pysslingen att stoppa riskakor på sina förskolor.

– Vi har följt risdebatten noga och har nu bestämt oss för att helt avråda alla våra kök från att servera riskakor, säger Rickard Lundberg, måltidsansvarig Pysslingen skolor.

Ska använda ris måttligt

Stoppet av riskakor gäller Pysslingens samtliga förskolor och skolor som finns i ett trettiotal kommuner runt om i landet. Totalt handlar det om cirka 86 tillagningskök.

Rickard Lundberg säger att när det gäller risprodukter generellt så rekommenderar man sina kök att använda sunt förnuft.

– Så länge inte Livsmedelsverket rekommenderar något stopp så ber vi alla våra skolor och kök att använda andra risprodukter måttligt.

Rickard Lundberg säger att flera oroade föräldrar hört av sig efter rapporteringen om arsenik i ris, men att han själv inte är särskilt bekymrad.

– Det kommer alltid nya larm som man drar höga växlar av. Det jag är oroad av generellt är de restprodukter som finns i mat.

Ser över riktlinjer

Två andra större privata friskoleföretag, Ulna förskolor och Norlandia förskolor, säger att man nu ska se över serveringen av ris på sina förskolor.

– Riskakor äter vi inte på våra förskolor och vi är inte heller några storkonsumenter av ris. Men rapporteringen om detta gör att vi kommer att se över vad vi serverar och prata med våra kockar, säger Christina Nylund-Karlsson regionchef på Norlandia förskolor, som driver 26 förskolor i Sverige.

Elin Ekensskär, vd och koncernchef för Ulna förskolor, säger att man på deras 12 förskolor följer Livsmedelsverkets rekommendationer.

– Vi jobbar mycket med våra kök och kommer att se över våra riktlinjer. Vad jag vet serverar vi inte riskakor i dag, dock kan jag inte garantera att någon förskola inte serverat riskakor någon gång, säger hon.

SVT Nyheter har sökt en rad friskoleföretag angående Livsmedelsverkets ändrade kostråd. När det gäller de kommunala förskolorna så meddelar SKL, Sveriges kommuner och landsting, att de inte har någon samordnare som meddelar kostdirektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet