Flera miljoner hushåll kan beröras av det nya förslaget. De som i dag har en egen postlåda eller eget brevinkast kan behöva gå till en lådsamling. Foto: Martina Holmberg / TT

Förslag: Din brevlåda kan flyttas 200 meter

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli längre till postlådan med ett nytt förslag från Post- och telestyrelsen (PTS).

– Vi menar att upp till 200 meter är ett rimligt avstånd till sin postlåda, säger Emma Maraschin, enhetschef för postfrågor på PTS.

Just nu håller PTS på att ta fram ett nytt regelverk för postutdelning. Ett av förslagen innebär att Postnord får rätt att anvisa en plats för att samla ihop flera postlådor på samma ställe. Platsen för utdelning får ligga högst 200 meter från bostaden.

– För den stora mängden användare tänker vi oss att man kan ha lite längre till sin anordning än i dag, säger Emma Maraschin på PTS.

De som i dag har en egen postlåda eller eget brevinkast kan alltså behöva gå till en lådsamling om det är villakvarter eller anordning med boxar om man bor i lägenhet. Det kan också bli möjligt att brev och paket delas ut på samma ställe.

Kan träda i kraft 2023

Sedan flera år har brevvolymerna minskat kraftigt, medan e-handel och paketleveranser ökar.

– Vi vet att postfrågor är något som väcker starka känslor. Och jag tror att initialt kan det säkert väcka oro över hur det här ska gå till, säger Emma Maraschin.

För de som i dag har långt till postlådan – ofta långt längre än 200 meter – slår PTS fast att det inte får bli ännu längre. Processen är fortfarande i ett tidigt skede och PTS räknar med att förslagen kan träda i kraft 2023.

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna menar att det är ett riktigt dåligt förslag.

– Vi ser med stor oro på det här förslaget som riskerar att innebära en kraftig försämring av servicen kring postutdelningen, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Runt 4,4 miljoner hushåll berörs av förslaget och skulle kunna få postlådan flyttad.

Medlemmarna upprörda

– Vi tycker att det är ett uselt förslag, säger Kenneth Berglund, utredare för stadsutveckling på Hyresgästföreningen.

– Vi tror att våra medlemmar kommer att bli upprörda om detta förslag blir verklighet. Det innebär försämrad samhällsservice och sannolikt ökade kostnader för hyresgästerna.

I förslaget sägs att personer med funktionsnedsättning eller hög ålder inte ska behöva ta sig till en lådsamling eller fastighetsbox. Men Hyresgästföreningen tror att det kan bli svåra gränsdragningar.

Postnord, som står för den samhällsomfattande posttjänsten, tonar dock ned konsekvenserna för befintliga bostadsområden.

– Det kommer inte att bli några större förändringar i praktiken, säger Henrik Ishihara på företagets presstjänst.

Fakta: Vad är det som föreslås?

För de som har kortare än 200 meter från sin bostad eller verksamhetslokal till sin postanordning kan Postnord anvisa en ny plats, som får vara belägen högst 200 meter från mottagarens adress.

En flytt förutsätter att berörda personer har bjudits in till samråd. Om någon annan äger marken ska Postnord innan samrådet ha fått klartecken av markägaren.

Särskilda lösningar krävs för personer med funktionsnedsättning eller hög ålder som har svårt att ta sig till en lådsamling eller fastighetsbox.

Lådsamlingen bör vara placerad där folk ofta rör sig, till exempel vid ett garage, på vägen till kollektivtrafik eller liknande.

Om möjligt ska både brev och större varuförsändelser kunna delas ut samordnat.

Om man i dag har längre än 200 meter till sin brevlåda får avståndet inte bli ännu längre.

Källa: PTS

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.