Foto: TT

Förslaget: Fem spänn för plastkassen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket föreslår att alla platsbärkassar ska kosta minst fem kronor. Detta för att Sverige ska klara av att leva upp till EU-direktivet att halvera förbrukningen av plastkassar innan 2025. – Priset ska bli en tankeställare, säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket.

I Sverige förbrukar vi mer än 80 kassar per person och år. Bakgrunden till EU-direktivet är bland annat att minska nedskräpning. Plastpåsar som skräpar ner är ett stort miljöproblem då plast inte bryts ned naturligt.

Förslag från Naturvårdsverket

Naturvårdsverket lämnade under eftermiddagen in ett förslag till regeringen att alla butiker, såväl matbutiker som klädbutiker, ska ha krav på sig att ta minst fem kronor för plastkassar. 

– Det blir en prissignal till konsumenterna att de bör ändra sitt beteende och börja återanvända kassar i större utsträckning, säger Sandra Backlund.

Krafttag krävs

Varför en så kraftig prishöjning?

– Det finns studier som säger att om man går från att inte ta betalt alls till att ta betalt får man stor förändring, men eftersom de flesta butiker redan tar betalt för plastkassar är konsumenterna redan vana att betala. Då måste man öka priset rejält för att få en förändring, säger Sandra Backlund.

Regeringen har inte långt tid att ta ställning till beslutet. Den 27 november vill EU-kommissionen ha svar från medlemsländerna om hur de ska uppnå målet att halvera antalet plastkassar.

Återanvändning före återvinning

– Vi har gjort en omvärldsanalys och anser att det här är det bästa sättet att nå förbrukningsmålet, säger Sandra Backlund.

Hon tipsar konsumenten om hur de bäst ska hantera sina plastbärkassar:

– De bästa kassarna är de som används många gånger, så se till att använda dina plastbärkassar så många gånger som möjligt för att sedan materialåtervinna dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.