Förslag: Krav på utbildning för att delta i sökinsatser

Uppdaterad
Publicerad

Alla som deltar i frivilliga sökinsatser efter försvunna personer borde grundutbildas. Det föreslås i en forskningsrapport från polisen och två högskolor.

– Det här är insatser som gäller väldigt sårbara personer, säger Rebecca Stenberg, räddningsforskare vid Linköpings universitet.

Under hösten har tusentals frivilliga gått man ur huse för att hjälpa till att leta efter saknade personer. Idag är det bara ledare från frivilligorganisationer som behöver ha en utbildning, men i en rapport där man undersökt hur arbetet med försvunna personer kan förbättras föreslås nu att alla som deltar i sökinsatsen ska ha en grundutbildning. 

– Utbildningen skulle kunna innehålla lagar och regler. Saker såsom vad man får göra, vad man absolut inte får göra och etik. Det här är insatser som gäller väldigt sårbara människor och då måste man veta hur man talar till och om personen, säger Rebecca Stenberg, räddningsforskare vid Linköpings universitet och en av författarna till rapporten. 

Utbildning ska minska misstag

Enligt rapporten som gjorts inom ramen för ett samarbete mellan Polismyndigheten, Högskolan i Borås och Linköping universitet saknas det kunskap om hur effektiv frivilligverksamheten är. Rapportörerna menar att utbildning av alla frivilliga som vill hjälpa till vid eftersök av försvunna personer skulle kunna minska risken för misstag.

– Det har inträffat att man blir så entusiastisk när ett bortfört barn har hittats att flera personer sprungit fram till det här barnet och kramat det. Då har det här barnet fått dna på sig från fler än förövaren vilket försvårar arbetet för polisen, säger räddningsforskaren Rebecca Stenberg. 

”Kan dämpa spontaniteten”

Organisationen Missing People är positiv till utbildning men inte till kravet. 

– Utbildning är alltid jättebra men jag vet inte om det ska vara ett krav på att allmänheten ska vara utbildade. Mycket av det vi gör bygger på spontanitet, att man går ut även om man egentligen tänkt att göra något annat. Har en person då inte hunnit göra en utbildning kanske de väljer att stanna hemma istället, säger Magnus Idebro, ordförande för Missing People. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.