Foto: TT

Förslag: Nyanlända kvoteras till skolor

Publicerad

Kommuner ska kunna kvotera in nyanlända elever till populära skolor, föreslår regeringen. En tillfällig lag ska införas med syfte att minska boendesegregationen, rapporterar Ekot.

Fem procent av utbildningsplatserna ska kunna kvoteras. Platserna inom kvoten ska fördelas bland de elever vars vårdnadshavare vill att de ska gå på skolan i fråga.

– Tio procent av skolorna tar i dag emot hälften av alla nyanlända och det håller naturligtvis inte, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– De skolor som har de bästa förutsättningarna måste också vara med och ta emot nyanlända.

”Lång rad andra detaljer”

Ingen elev som sedan tidigare hade plats på skolan i fråga ska dock behöva byta skola om förslaget blir verklighet, enligt Fridolin.

– I praktiken är det ju så att du bygger ut kapaciteten, säger han till Ekot.

Möjligheten att kvotera är dock inte något som efterfrågas av kommunerna i någon större utsträckning, enligt Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

– Ett problem är att man tror att det här löser hela den här situationen som vi har med många nyanlända elever på vissa skolor, säger Per-Arne Andersson till Ekot.

– Det är en lång rad andra detaljer som är viktiga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer