Föräldraförsäkringsutredaren Lars Arrhenius och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Förslag om begränsad föräldrapenning för nyinflyttade

Uppdaterad
Publicerad

Begränsa föräldrapenning för de som är nyinflyttade i Sverige. Antalet dagar med föräldrapenning ska bero på barnets ålder, föreslår en ny utredning om föräldraförsäkring.

I utredningen föreslås en begränsning av rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn. Begränsningen utformas så att den ungefärligen motsvarar den mängd föräldrapenning som en genomsnittlig försäkrad använder efter barnets ettårs- respektive tvåårsdag.

Om ett barn blir bosatt i Sverige under barnets andra levnadsår ska föräldrapenning lämnas under högst 200 dagar sammanlagt för föräldrarna. Om barnet blir bosatt i Sverige efter andra levnadsåret lämnas föräldrapenning under högst 100 dagar.

– Genom det här förslaget ges barnen möjlighet till ledighet med sina föräldrar i samma utsträckning som andra barn. Man får också möjlighet att komma ut i förskolan, vilket innebär något positivt för barnet, säger utredaren Lars Arrhenius.

Inte möjligt med generalisering

Föräldrar och barn som kommer från utlandet och som inte tidigare har bott i Sverige samt föräldrar och barn som flyttar tillbaka till Sverige efter bosättning utomlands omfattas av begränsningarna.

I utredningen står också att det är ”rimligt att överväga” en generell tvåårsgräns som skulle gälla för alla försäkrade, i stället för särregler. Men utredningen lägger inte fram detta som ett förslag eftersom direktiven inte föreskriver en generell begränsning.

Gäller inte adopterade

Förslaget omfattar de som kommer till Sverige med barn och blir bosatta här från och med den 1 juli 2017. Förslaget omfattar inte barn som adopteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.