Lagförslag mot vårdnadsfylleri

Uppdaterad
Publicerad

Inför en lag om vårdnadsfylleri, motsvarande rattfyllerilagstiftningen, så att vårdnadshavare håller sig nyktra med sina barn. Det föreslår Madeleine Leijonhufvud, professor emeritus i straffrätt.

– Barnen behöver alltid någon vuxen som är tillräckligt nykter för att vårda dem, säger hon till TT under Almedalsveckan i Visby.

Cirka 200.000 barn i Sverige beräknas leva med föräldrar som knarkar eller dricker för mycket.

Almedalen 2013

Leijonhufvud vill ändra föräldrabalken och klassa vårdnadshavares missbruk som ringa misshandel – som också kan vara psykisk.

Hon tror att de reella ingripandena bara kommer att ske i familjer med mycket utpräglat missbruk.

– Det måste vara mer än att någon tar ett glas vin.

Ökad medvetenhet

Samtidigt tror hon att medvetenheten skulle höjas och att alla barn i förlängningen kan ha nytta av lagstiftningen.

– Det skulle finnas i bakhuvudet på oss alla.

TT: Vilka problem ser du med en sådan lagstiftning?

– Jag ser egentligen inga problem, lika lite som det blev några problem när vi införde bestämmelserna mot barnaga, svarar Leijonhufvud.

Hon tycker heller inte att integritetsskäl eller risken för att lagen blir ett sätt för familjer att driva konflikt med varandra är skäl nog att avstå.

– Vi kan för den skull inte lämna barn i sticket.

Barn och missbruk

* Enligt IOGT-NTO:s juniorförbund Junis får många barn som lever med föräldrar som knarkar eller missbrukar alkohol ingen hjälp från kommunerna.

* En undersökning publicerad i slutet av juni i år visar att bara 1,4 procent av de 200.000 barn som beräknas leva med missbrukande vårdnadshavare får hjälp i en stödgrupp.

* Rapporten kom för tionde året i rad. Över tid har antalet stödgrupper ökat, men till viss del handlar det om att bo på rätt plats. 14 procent av de 236 kommuner som deltagit i undersökningen saknar insatsen helt.

Källa: Junis (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet