Regeringen vill satsa halv miljard på åtgärder mot klimatrelaterade olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill mångdubbla pengarna till kommunerna för deras arbete att motverka klimatrelaterade olyckor. Men frågan är om det räcker.

Många kommuner tar för lite hänsyn till risken för översvämningar brister i arbetet med visar en granskning som SVT publicerade i veckan.

I veckan publicerade SVT en kartläggning som visar att 40 procent av de kommuner som fått sina byggplaner granskade av Länsstyrelserna får kritik för hur man hanterar risker för översvämningar.

– Vi har ofta synpunkter i översiktsplaner i strandnära områden av en mängd olika orsaker, bland annat då översvämningar, sa Magnus Ahlstrand, ansvarig för byggplanering hos Länsstyrelsen i Värmland till SVT då.  

Klimatkrisen

Nu vill regeringen skjuta till pengar till kommunerna och föreslår i ett budgetförslag att dels höja pengarna som kommuner kan söka till faktiska åtgärder mot klimatrelaterade olyckor från 25 miljoner till 500 miljoner kronor.

Dels vill man höja stödet till myndigheter för att stötta kommuner med kunskap och planering för mer långsiktig klimatanpassning hos kommunen tillförs 62 miljoner kronor per år till totalt 140 miljoner kronor årligen. 

Tror inte pengarna kommer räcka

Enligt jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) kommer det ökade stödet inte täcka hela klimatanpassningsbehovet, men hon hoppas att det ska bidra till ett bättre samarbete mellan statliga myndigheter och kommuner. 

– Så kommuner kan få det stödet med metoder och verktygsutveckling som krävs för att de ska kunna ta ansvaret fullt ut. Både för att identifiera vilka områden som riskerar att drabbas av klimatrelaterade naturolyckor, men också hur kan man planera kring detta för att minimera risken för skador för att därmed minimera risken för att behöva ta stora kostnader för att skydda bebyggelse, säger Märta Stenevi.

Magnus Ahlstrand på Länsstyrelsen i Värmland tror inte pengarna kommer att räcka. 

– Även om det är en kraftig ökning ställer man sig alltid frågan: hur långt kommer de här pengarna att räcka. För de här satsningarna är väldigt kostsamma. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet