Förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg totalsågas

Uppdaterad
Publicerad

Näringslivet, arbetsgivarorganisationerna och oppositionen totalsågar förslaget till vinstbegränsningar i skolor och omsorg.

– Jag tycker att det här är ett dåligt förslag, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Moderaterna anser att förslaget inte löser de stora problem finns med skolresultatet och vårdköerna.

– Det är helt fel att hota de skolorna nu. I stället ska man ta tag i kvalitén, säger Elisabeth Svantesson (M) till SVT Nyheter.

Centerledaren Annie Lööf anser att lagförslaget är en attack mot människors valfrihet och i praktiken innebär ett vinstförbud.

– Det är hundratusentals svenskar som berörs av detta. Nu riskerar skolor, förskolor och äldreboenden runtom i hela landet att tvingas stänga, säger Lööf till TT.

Även Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson sågar förslaget.

– Det här förslaget kommer inte få vårt stöd. Så sannolikheten att det passerar kammaren i riksdagen är i princip obefintlig, säger Oscar Sjöstedt.

Kommer driva aktörer i konkurs

Enligt Liberalernas partiledare Jan Björklund kommer lagförslaget att driva mängder av aktörer i konkurs.

– Det här är spiken i kistan för valfriheten för hundratusentals föräldrar och äldre. Och det kommer inte att startas några nya, säger han till TT.

Björklund räknar dock med att förslagen stoppas i riksdagen. Han ser bara ett skäl till varför regeringen ändå tänker lägga fram propositionen.

– Jonas Sjöstedt (V) är den stora vinnaren, Stefan Löfven (S) och Ardalan Shekarabi (S) är marionetter och dansar helt efter Sjöstedts pipa, säger han.

”Ett dråpslag mot välfärden”

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne med egen bakgrund i privat vårdföretag anser att förslaget är ett dråpslag mot välfärden.

”Regeringens förslag, som är helt styrt av Vänsterpartiet, bygger på ideologi och myter. Man har varit fullständigt tondöv för den massiva kritik som riktats mot förslaget, skriver hon i en kommentar.

Även TCO, tjänstemannafackens centralorganisation, är också emot förslaget.

”Det är tråkigt att regeringen går vidare med ett förslag om vinstbegränsning för skolan och omsorgen. Vi hade hellre sett att man skärpt kraven på kvalitet och goda arbetsvillkor för personalen, samt sett över de ersättningsmodeller och etableringsregler som gjort att det i vissa fall har varit möjligt att ta ut mycket stora vinster”, skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark i en kommentar till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.