Då kan vi se emojis i lagtexter och artiklar

Uppdaterad
Publicerad

Att skriva emojis i formella sammanhang är idag inte accepterat, i alla fall inte av alla. Men med språkets ständiga utveckling borde emojis bli okej även i myndighetspapper eller i nyhetsartiklar framöver? Vi vände oss till Språket i P1 för att ta reda på när emojis kommer leta sig in i formella sammanhang.

Hur skulle du reagera ifall en nyhetsartikel var full av emojis? Skulle du bli :) ? Eller kanske :S ? Idag används inte emojis i formella sammanhang och anledningen till det är enligt Språket i P1:s expert Ylva Byrman, för att det inte passar.

– Bara för att något är frekvent i ett informellt sammanhang betyder inte det att det kommer leta sig in även i formella sammanhang, säger Ylva Byrman, universitetsadjunt i Svenska på Göteborgs universitet.

– Emojins funktion är att vara en informalitetsmarkör, något som ska visa attityd eller känslor, visa att vi är lite mer ”tjenis” med varandra, fortsätter hon.

Emojin skapades i slutet av 1990-talet. Över 90 procent av oss internetanvändare använder idag emojis när vi skriver med vänner och familj. Världens populäraste emoji är gråtskrattemojin men i Sverige är det röda hjärtat den populärast emojin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.