en person misstänkt för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden och till överhyra riskerar fängelse. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Första åtalet för ockerhyra – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

För första gången åtalas en person misstänkt för att ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand utan tillåtelse från hyresvärden och till överhyra, rapporterar Hem & Hyra.

Lagen kring andrahandsuthyrning skärptes i oktober 2019. Att hyra ut svart till överhyra är sedan dess ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Fallet i fråga rör en trerumslägenhet i Hässelby i nordvästra Stockholm, där hyran egentligen låg på omkring 6 500 kronor. Hyresgästen, en man i 40-årsåldern, tog enligt åklagaren ut 10 500 kronor i hyra – alltså 4 000 kronor för mycket – av åtminstone två andrahandshyresgäster.

Hyresvärden fick hjälp av en granne att hålla koll på vilka som bott i lägenheten och när flyttfirmor har varit på plats.

Sedan lagen skärptes har det endast gjorts en dryg handfull polisanmälningar, enligt en undersökning av Hem & Hyra.

Enligt lagen får den som hyr ut en hyresrätt endast, i vissa fall, göra ett påslag på 10–15 procent på hyran när den hyr ut i andra hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.